„Zajlik
A lényeg

Jelentősen lassult az infláció itthon augusztusban

10/09/2024 13:31

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Jelentősen lassult az infláció augusztusban a KSH friss adatai szerint. Az egy hónappal korábbi 4,1 százalék után a fogyasztói árak most 3,4 százalékkal magasabbak, mint egy éve ilyenkor voltak. A HVG elemzése szerint mindez annak köszönhető, hogy olcsóbb lett a benzin, az élelmiszerárak pedig a júliusi emelkedés után augusztusban már egy szinten ragadtak. Megjegyzik, a most kiadott adatot nagy részben egyszeri és a magyar gazdaságtól független hatások magyarázzák, így továbbra is tenni kell azért, hogy tartósan alacsony maradjon az áremelkedés.

A lakosság is érzi az árak csökkenését, a fogyasztás azonban csak az év vége felé indulhat be, sokan még a korábban felélt megtakarításaikat próbálják pótolni – mondta az Equilor vezető elemzője. Varga Zoltán az infláció mérséklődése mögötti okok közül kiemelte a bázishatást, az üzemanyagárak csökkenését, illetve azt, hogy az augusztusi adatban már nem volt hatása a kötelező akciók eltörlésének, ezért sem emelkedett havi szinten az élelmiszerek ára. Az éves infláció valamivel nagyobb lesz az augusztusinál, jelentős csökkenés pedig jövőre sem várható – tette hozzá az elemző.

2024. szeptember 10. A lényeg (2024.09.10.) Varga Zoltán az inflációról
01:07
00:00

Akár 400 fölé is kúszhat a forint–euró árfolyam az Equilor vezető elemzője szerint. Varga Zoltán kiemelte, hogy a vártnál alacsonyabb infláció miatt a piacok nagyobb esélyt adnak arra, hogy a jegybank folytatja a kamatcsökkentést, ez pedig nem kedvez a forintnak.

2024. szeptember 10. A lényeg (2024.09.10.) Varga Zoltán a forint árfolyamáról
01:01
00:00