„Zajlik
A lényeg

Jogerős: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

15/07/2024 21:20

| Szerző: Klubrádió

A határidőig nem támadta meg sem Karácsony Gergely, sem Vitézy Dávid, sem pedig bárki más a június 9-i főpolgármester-választás eredményét – tudta meg a hvg.hu. Így a két körös újraszámolás után harmadszorra is – 293 voks előnnyel – győztesként kihirdetett Karácsony marad a főpolgármester.

Hétfőn 16 órakor lejárt a törvényben megjelölt jogorvoslati határidő, és addig senki nem támadta meg a Karácsony Gergely győzelmét hozó főpolgármester-választás eredményét a Kúrián, így a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 12-i, eredményt megállapító legutóbbi határozata jogerőssé vált – közölte a hvg.hu kérdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt hetek jogi és politikai csatározása után egyértelműen és véglegesen kijelenthető, hogy október 1-től ismét Karácsony Gergely lesz Budapest főpolgármestere egy újabb 5 éves ciklusra.

Fontos hangsúlyozni, hogy az NVB legutóbbi döntése vált jogerőssé. Harmadszor – miután összeszámolták a mintegy 800 ezer, eredetileg érvényesnek talált voksot is – megint változott az eredmény: Karácsony Gergely végzett továbbra is az első helyen, de előnye 293 voksra nőtt. (Június 9-én Karácsony 324 szavazat különbséggel győzött, majd az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után előnyre 41-re apadt.)