„Zajlik
A lényeg

Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást a hivatalos személy elleni erőszak miatt

17/10/2024 12:30

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon elítélte Fekete-Győr Andrást, a Momentum országgyűlési képviselőjét csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjában, amiért egy 2018-as tüntetésen füstgyertyát dobott a rendőrsorfal elé a Parlamentnél.

"Ma jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert 2018-ban füstgyertyával tiltakoztam a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken a hatalom ellen. Bár senkinek nem okoztam sem sérülést, sem anyagi kárt, ez a Fidesz által leuralt. Fővárosi Ítélőtáblát nem érdekelte." - írta Fekete-Győr András a Facebook-oldalán.

Ez az ítélet már jogerős. A momentumos országgyűlési képviselő egy év börtönbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve, az Ítélőtábla ezzel megerősítette a másodfokú ítéletet.


"Az ítélet egyben azt is jelenti, hogy az első országgyűlési képviselő leszek, akit megfosztanak a parlamenti mandátumától" - írta. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló parlamenti dokumentum szerint "ki kell mondani az összeférhetetlenségét annak a képviselőnek, akit képviselősége alatt bűntett miatt jogerősen elítéltek". Ezt hivatalosan az Országgyűlésnek kell majd kimondania.

Az ítélet után a Momentum bejelentette: Fekete-Győr András nem várja meg az összeférhetetlenségi eljárást, hanem átadja az országgyűlési mandátumát Cseh Katalinnak, aki a Momentum európai parlamenti képviselője volt a június 9-i választásokig.

Csütörtök reggel a Fővárosi Ítélőtábla dísztárgyalóját csaknem teljesen megtöltötték a politikusok és az újságírók. Az ítélethirdetés után a padsorokból több momentumos politikus, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is azt mondta a bíró és az ügyész felé nézve, hogy "szégyelljék magukat”. Hadházy ezt írta a Facebook-oldalára: "Ma többen is elkísértük Andrást a bíróságra. Most éppen rajta statuált példát Polt Péter ügyészsége és az azt szolgai módon kiszolgáló bíróság, de nem ő az egyedüli. Donáth Annát és Szél Bernadettet is hasonló ügyben gyanúsították meg, nyilvánvalóan politikai indíttatásból, megtorló jelleggel, és persze megfélemlítésként is, hogy másoknak eszébe se jusson ellenállni. Most ők vannak soron, de lesznek majd mások is, hiszen az az alapelv, hogy mindenki sorra kerül, senki nem úszhatja meg. Ez a vonat Moszkvába megy és láthatóan a mozdonyvezető nem ismeri a féket! Ha nem akarunk végigmenni ezen a pályán, akkor nekünk kell megállítani!"

Hat éve húzódott az ügy, Fekete-Győr még 2018-ban, a túlóratörvény elleni tüntetéseken dobott füstgyertyát a rendőrsorfal elé. Fekete-Győrt 2023 májusában az elsőfokú bíróság felmentette. Később viszont a másodfokú bíróság egy év börtönbüntetésre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztve.

"Életem végéig büszke leszek rá, hogy elítéltek egy önkényes, korrupt rendszer elleni fellépésért. Az ítélet csak megerősíti bennem, hogy küzdeni kell a rendszer ellen. Továbbra is ott leszek az első sorban, amikor cselekedni kell" - zárta Fekete-Győr András Facebook-bejegyzését.

Fekete-Győr András 2016 és 2021 között a Momentum Mozgalom elnöke volt. Ő volt a párt miniszterelnök-jelöltje a 2021-es ellenzéki előválasztáson, amin nem szerepelt jól. 2021. október 10-én a Momentum küldöttgyűlése megvonta tőle a bizalmat, ekkor az elnöki pozícióról lemondott. 2022 óta országgyűlés képviselő.