„Zajlik
A lényeg

Jön a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság

10/10/2024 07:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentette be, az új hivatal átveszi a Nébih egyes feladatait is.

Új kereskedelmi és fogyasztóvédelmi hatóság jön létre 2025-től – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az európai kereskedelem napján tartott rendezvényen elmondott beszédében, amiről a hvg.hu számolt be. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyes feladatkörei is átkerülnek az új hivatalhoz.

2025. január 1-jével áll fel a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az új rendszer négy pillérre épül: a kereskedelempolitika szakmai támogatására, klasszikus fogyasztóvédelemre, a kereskedelem élelmiszer-biztonsági felügyeletére, illetve az új hivatal átveszi a laborvizsgálatok egy részét a Nébihtől.

A miniszter kitért többek között a fogyasztói szokások változására, ma már a kiskereskedelmi forgalom 15 százaléka online zajlik, ebben azonban "jelentősen" elmaradtak a magyar kereskedők. Az itthon legismertebb tizenöt online kereskedő közül mindössze három magyar tulajdonú. Nagy szerint mind a kereskedőknek, mind a fogyasztóvédelemnek fel kell zárkóznia ezen a fronton – tudósított a lap.