„Zajlik
A lényeg

Jön az ár: nagy erőkkel folyik a felkészülés

14/09/2024 18:34

| Szerző: Kemény Dániel/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Felülről is, alulról is jön a víz, a nyugat-magyarországi folyóknál harmadfokú készültség lesz a következő napokban.

A környező országokat már elérték a hirtelen áradások és Magyarországon is készülnek a hatóságok a védekezésre.

A nyugat-magyarországi folyóknál harmadfokú árvízvédelmi készültségre lehet számítani

A térségünk időjárását meghatározó időjárási ciklon – amely Németország és Ausztria felett örvénylik – gyorsan változik, ez pedig kiszámíthatatlanná teszi és megnehezíti a csapadékmennyiség előrejelzését, a védekezést irányító vízügy ennek ellenére nagy erőkkel folytatja a felkészülést az érkező árhullámok elleni védekezésre – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Klubrádióval. Siklós Gabriella elmondta, a nyugat-magyarországi folyókon mindenhol harmad- vagyis a legmagasabb fokozatú készültség lesz érvényben a következő napokban. Az is elképzelhető, hogy Mosonmagyaróvár felett egy szükségtározót is ki kell nyitni, hogy tehermentesítsék a várost a beérkező vízmennyiségtől.

A Duna vízgyűjtő területein is jelentős esőzések vannak, így nagyobb árhullám várható, a folyó mentén így Budapestig szintén harmadfokú készültségre kell számítani a következő egy hétben – mondta el Siklós.

Budapesten hétfőtől napi egy méterrel emelkedhet a Duna vízállása az előrejelzések szerint

A fővárosban az alsó rakpartok szintjét várhatóan jövő hét kedden érheti el a víz. Mivel ilyen vízállásnál a védekezés sokkal intenzívebbé válik, Karácsony Gergely főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget. A rakparton már most éjféltől tilos megállni, emellett az árvízi helyzet függvényében a jövő hét közepén lezárhatják a Margit-szigetet a jármű- és gyalogosforgalom elől.

2024. szeptember 14. A lényeg - részlet l Siklós Gabriella 2024.09.14.
01:29
00:00

Budapesten a csatornázási művek már megkezdte a felkészülést, mivel a csatornákon keresztül elönthetné a Duna vize a várost, le kell zárni a mélyben az ún. csatorna zsilipeket és gondoskodni kell a keletkező szennyvízek elvezetéséről. Ezek a munkálatok már pénteken megkezdődtek – közölte Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője a Klubrádióval. 

2024. szeptember 14. A lényeg - részlet l Bátori Marianna 2024.09.14.
00:57
00:00

Homokzsákokkal és mobilgátakkal készülnek Vas és Győr-Moson-Sopron megyében

A védekezésben a vízügy szakmai irányítása alatt részt vesz a katasztrófavédelem is, amely az önkormányzatokkal is tartja a kapcsolatot, a településvezetők hozzájuk tudnak fordulni segítségért. Jelenleg erre még nem volt példa, csak előkészületi munkákban vettek részt: Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben homokzsákokkal és mobilgátakkal készülnek az áradásra – számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Klubrádiónak. Mukics Dániel közölte: az időjárás már a minap is bőven adott munkát a tűzoltóknak, útra dőlt fák, leszakadt ágak, illetve megbontott tetők miatt több mint száz esetben kellett riasztani az egyenruhásokat.

2024. szeptember 14. A lényeg - részlet l Mukics Dániel 2024.09.14.
00:55
00:00

Árvíz Csehországban
 
 Árad a Bela folyó a csehországi Mikulovicében 2024. szeptember 14-én.
 
l Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
 

Közép-Európa-szerte komoly kihívást jelentenek a heves esőzések és áradások

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett szombatra virradóra. A szélsőséges időjárás Galac megyében okozta a legnagyobb kárt. A lezúduló víz házakat, tömbházakat, közintézményeket öntött el, több főút és megyei út vált járhatatlanná. Folyamatosan gumicsónakokkal mentik az áradások miatt házaikban rekedt helyieket, mentőhelikopter is segédkezik.

Ausztriában, Alsó-Ausztria tartományban az árvízveszély miatt több települést is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottak. A folyóvíz több épületet, pincét is elárasztott, a bécsi tűzoltókat szombaton délutánig 400 alkalommal riasztották. A lakók evakuálását már megkezdték a szomszédos országban.

Nehéz a helyzet Csehországban is, Brnóban több mint 180 beteget kellett elszállítani egy kórházból.