„Zajlik
A lényeg

Mégsem áll le január 1-től a Barátság kőolajvezeték

30/08/2024 14:36

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A délelőtti hírekkel ellentétben mégsem áll le a Barátság kőolajvezeték január 1-jén, hiszen 2029-ig szerződéses kötelezettsége van Ukrajnának is a kőolaj továbbítására.

Mihajlo Podoljak az Ekonomicsna Pravda szerint délután azt mondta, Ukrajna kész teljesíteni az orosz olaj tranzitjával kapcsolatos kötelezettségeit mindaddig, amíg a vonatkozó szerződések le nem járnak, és mindezt az európai országokkal megkötött kétoldalú megállapodások alapján teszik – számol be a Telex.

Vagyis a délelőtti hírekkel ellentétben mégsem áll le a Barátság kőolajvezeték január 1-jén, hiszen 2029-ig szerződéses kötelezettsége van Ukrajnának is a kőolaj továbbítására.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója péntek délelőtt még azt közölte, hogy jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. Az ukránok döntése az orosz földgáz országukon keresztüli tranzitjának leállításához kapcsolódik. Korábban Zelenszkij arról beszélt, hogy nem hosszabbítják meg a Gazprommal az év végén lejáró szerződést, amely értelmében Ukrajna a Testvériség-vezetéken továbbítja az energiahordozót Közép-Európába, köztük Magyarországra.  Emiatt Magyarországon a Mol részvényárfolyama is esésnek indult.

Podoljak akkor azt mondta, ha nem orosz gáz érkezik majd a Testvériségen keresztül, hanem közép-ázsiaiai, például kazah vagy azeri, akkor azt Ukrajna továbbra is hajlandó lesz továbbítani. A Portfolio portál szerint vélhetően nem véletlen, hogy ezzel a bejelentéssel párhuzamosan az oroszországi Szentpéterváron bukkant fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és egy nagy olajkeverő üzem látképét is posztolta, az út előtt pedig annyit üzent még Budapestről, hogy az energiaellátás biztonsága nemzetbiztonsági kérdés.