„Ki
A lényeg

Június 23.: Ma éjszaka lesz Szentivánéj, illetve ma van az Özvegyek nemzetközi napja, a Nemzetközi SOS-gyermekfalvak napja, a Spam-ellenes világnap, az Olimpiai világnap és az ENSZ-közalkalmazottak napja

23/06/2021 05:41

| Szerző: Klubrádió

Ma éjszaka lesz Szentivánéj, illetve ma van az Özvegyek nemzetközi napja, a Nemzetközi SOS-gyermekfalvak napja, a Spam-ellenes világnap, az Olimpiai világnap és az ENSZ-közalkalmazottak napja.

Szentivánéj

Ezen a napon, június 23-ról 24-re virradóan van a nyárközép éjszakája, a nyári napforduló után 3 nappal. Az év legrövidebb éjszakájához számos vallási ünnep és babonás szertartás kapcsolódik, például Keresztelő János napja vagy a szentivánéji tűzgyújtás szokása, a sötétség elűzése.

Szent Iván éjjele Spanyolországban
Máglyát ugrik át egy nő az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén Valenciában 2019. június 23-án. A Szentivánéj a június 23-áról 24-re virradó éjszaka, évszázadok óta a nyári napforduló ünnepe, amely a kereszténység előtti időkből származik. Az év leghosszabb nappalát másnap, Szent Iván napján ünneplik. A Szent Iván-napi tűzugrás szokásának a tűz tisztító, gonoszűző erejébe vetett hit az alapja. MTI/EPA/EFE/Manuel Bruque
 
 

Özvegyek nemzetközi napja

A kezdeményezés Ali Bongo Ondimba gaboni elnök kezdeményezésére jött létre 2010-ben. A jeles nap célja, hogy az ünnephez csatlakozó országokban figyelmet fordítsunk az özvegyek és gyermekeik jólétére, hogy a társadalomba beilleszkedve élhessék tovább életüket.

Nemzetközi SOS-gyermekfalvak napja

Az SOS-gyermekfalu egy privát alapokon nyugvó, politikai és felekezeti elkötelezettségtől mentes, az otthonukat vesztett gyermekek felkarolása céljából életre hívott szervezet. A mozgalmat az ausztriai Hermann Gmeiner hívta életre, hogy részt vállalhasson az otthon nélkül maradt fiatalok nevelésében.

Spam-ellenes világnap

A Spam-ellenes válágnapot a Yahoo nevezte ki 2003-ban. A nap célja, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a kéretlen, legtöbbször promóciós tartalmú üzenetek kiszűrésére.

Olimpiai világnap

1894. június 23-án alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A jeles nap részben erre az eseményre emlékszik, ám valódi célkitűzése az olimpiai sportágak és az olimpiai rendezvények népszerűsítése mind nézői, mind művelői oldalról.

ENSZ-közalkalmazottak napja

Az ENSZ Közgyűlés 2002-es határozata alapján június 23-át a világszervezet közszolgálati napjaként tartjuk számon. A rendezvények célja az ENSZ tagállamok közti kapcsolat elmélyítése és a közös munka a szervezet közszolgálati fejlődésében.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)