„Zajlik
A lényeg

Karácsony: Budapest elutasítja a járatritkítások tervét

10/10/2024 18:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Karácsony Gergely is reagált a HÉV-járatritkításokról szóló hírekre, a főpolgármester közölte: Budapest elutasítja az állami cég (ez esetben a MÁV-HÉV) tervét.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában megosztotta a BKK vezetőjének azt a levelét, amelyet a MÁV-HÉV megkeresésére küldött el.

A főpolgármester szerint a BKK leveléből három dolog derül ki:

  1. Az állami MÁV-HÉV három szakaszon igenis brutális járatritkításra tesz javaslatot. Ez tehát cáfolja Lázár János miniszter ezzel ellentétes állítását.
  2. Budapestnek a kormánnyal kötött megállapodás szerint is egyetértési joga van ilyen kérdésekben, a főváros jóváhagyása nélkül semmiféle HÉV-ritkítás nem lehetséges. Szerinte ez cáfolja Vitéz Dávid ezzel ellentétes állítását is.
  3. A BKK részletes hatásvizsgálata, elemzése alapján a MÁV-HÉV járatritkítása nagyon súlyos következményekkel járna, tumultust, késéseket okozna, több százezer budapesti és az agglomerációs településeken élő ember életét nehezítené.

„Szájkarate helyett tesszük tehát a dolgunkat, az állami cég tervét Budapest elutasítja. A HÉV-eknek járniuk kell” – jelentette ki Karácsony.

A HVG írt arról néhány napja, hogy komoly járatritkítás készül több HÉV-vonalon is, mert nincs elég működő szerelvény. A terv csúcsidőben a ráckevei H6-os vonalon 18 százalékos, a gödöllői H8-ason 13-23 százalékos, míg a csepeli H7-es vonalon 12 százalékos férőhely-csökkenéssel kalkulál.

Az ügyben megszólalt Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt, aki összehívja a Fővárosi Közgyűlés Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési szakbizottságának rendkívüli ülését, és vitázna Lázár Jánossal is a kérdésben, amire a miniszter durva posztban reagált. Aberrált, belváros, libsi gyerekről írt, és arról, hogy Vitézy „Magyar Péter seggét nyalja”.