„Klubrádió

Karácsony Gergely: A pontatlan tájékoztatás veszélyezteti a vakcinációt

28/12/2020 11:09

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester szerint a kormány hallgat arról, hogy sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. Karácsony Gergely azt is hozzátette, hogy sok adatra csak az európai statisztikából tudunk következtetni. A kormány pontatlan, elégtelen tájékoztatása pedig az oltakozás sikerét is megnehezíti.

Hiába titkolták, az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült: Budapesten fele akkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében – írja Karácsony Gergely Facebook-posztjában.

A főpolgármester különösen veszélyesnek tartja a kormány magatartását, mert az elégtelen, pontatlan tájékoztatással a lakosság a hatóságokba vetett bizalmát ássa alá. Márpedig ez a bizalom elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek komolyan vegyék a vakcinációt. Szerinte bizalmat csak a polgáraival őszintén beszélő kormány érdemel. Ez az oltakozás hatékonyságát is ronthatja.

Kitért arra is, hogy valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban. „Mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?” – teszi fel a kérdést.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Karácsony Gergely Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

„Alig tudunk valamit például a halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig ezeknek alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. A kormány persze erről hallgat” – írja Karácsony.

Bizonyos megyékben, például Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékével, mindössze 22 százalékkal emelkedett a halálozás mértéke a járvány miatt – foglalta össze a 444.

A főpolgármester szerint az európai adatok alapján kell következtetnünk a magyar helyzetre, a kormány titkolózása miatt.