„Zajlik
A lényeg

Karácsony támogatja a budapesti olimpiát, ha a főváros visszakapja a pénzeit

25/08/2024 07:24

| Szerző: Klubrádió

Ám legyen – mondta Karácsony Gergely egy esetleges 2036-os budapesti olimpia megrendezésének fővárosi támogatásáról. A főpolgármester szerint annak, hogy a rendezés mellé álljanak, két feltétele van. Az állam csinálja meg azokat a beruházásokat, amik rá tartoznak, Budapestnek pedig adják vissza a fejlesztési pénzeit.

Karácsony Gergely az RTL-nek azt mondta, a kormányon múlik, hogy rendezi-e a viszonyát a fővárossal. Ha igen, ő nem áll a magyar olimpia útjába. Karácsony szerint a budapesti olimpiának két feltétele van: az egyik, hogy az állam elvégezze azokat a beruházásokat, amiket neki kell elvégezni, a másik, hogy a főváros visszakapja azokat a forrásokat, amikkel a saját fejlesztéseit meg tudja csinálni.

A Magyar Olimpiai Bizottság azt írta az RTL Híradónak, ha a főváros nyitott, ők szívesen vizsgálnák meg közösen a rendezés lehetőségeit.

Orbán Viktor nem rég értékelte a párizsi olimpiát a Nemzeti Sportnak, amiben megemlítette, hogy idén Budapest rendezhette volna az olimpiát, ha a főváros annak idején nem vonja vissza a pályázatát.

Karácsony Gergely főpolgármesternek, mint fogalmazott, az az álma, hogy Budapest fejlődjön, és ha ehhez olimpia kell, és ki tudnak alakítani egy normális együttműködést a kormánnyal, „akkor ám legyen”. Ennek szerinte két feltétele van, az egyik, hogy az állam elvégezze azokat a beruházásokat, amelyeket neki kell elvégeznie, a másik pedig, hogy a főváros visszakapja azokat a forrásokat, amelyekkel a saját fejlesztését meg tudja csinálni. „Akkor fel tudjuk fejleszteni Budapest et egy olyan szintre, ami egy olimpia megrendezését feltételezi.”

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában hétvégén arról beszélt, hogy Magyarország kész az olimpiarendezésre. „A 36-osat, ha akarjuk, el tudjuk hozni” – mondta. Orbán szerint  nincs a világon még egy olyan ország, amelynek annyi, az olimpiára alkalmas és kipróbált létesítménye lenne modern verzióban, mint Magyarországnak. „Néhány mobilcsarnokot kell fölhúzni meg elbontani, és jó napot” – fogalmazott. Orbán megemlítette, hogy már az idei olimpiát is rendezhette volna Budapest, ha a főváros annak idején nem vonja vissza a pályázatát.