„Ki
A lényeg

Karácsony Gergelyék követelésére válaszul törvénymódosítást nyújtott be a kormány

16/11/2023 12:08

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergelyék követelésére válaszul törvénymódosítást nyújtott be a kormány – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A változás megteremti a lehetőségét a nem lakossági felhasználóknál az eltérő vízdíj alkalmazásának. A felek közötti korábbi egyeztetés eredménytelen volt – tették hozzá.

A minisztérium közleménye szerint a kormány nem engedi, hogy Budapest zsarolja az agglomerációt, és a fővárosi önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e vagy sem. Előzőleg a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felmondását helyezte kilátásba, mert a jelenlegi helyzetben a régióban lévő döntően állami tulajdonú szolgáltatóknak átadott víz ára a korábbi szerződések miatt az önköltséget sem éri el.

A módosításához benyújtott javaslat egyértelműen biztosítja, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést akkor, ha az – az adott terület műszaki körülményei miatt – elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez – magyarázza a kormány közleménye.