„Ki
A lényeg

Kásler: Én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket

25/07/2024 15:26

| Szerző: Klubrádió

Kásler Miklós 2018 májusától 2022 májusáig emberierőforrás-miniszter volt, hozzá tartozott az egészségügy is. A Fidesz tusnádfürdői nyári „politikai fesztiválján” az RTL kérdezte meg őt arról, hogy az ágazatért felelős korábbi miniszterként mit szól az áldatlan kórházi klímahelyzethez.

„Hogy lehet az, hogy 35 fokban, klíma nélküli kórtermekben transzplantálhatnak gyerekeket?” – kérdezte az RTL riportere, mire a volt miniszter annyit válaszolt, hogy két éve már nem ő felel az egészségügyért.

Kásler, akit a 2022-ben alakult új Orbán-kormány kulturális minisztere, a posztjáról azóta már távozott Csák János a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé nevezett ki, előbb azzal próbálta elkerülni a választ, hogy „megvan az egészségügyi működés feltételrendszeréről az összes dokumentum, szíveskedjenek utánanézni”. Miután ismét feltették neki a kérdést, megemlítve, hogy ez a helyzet orvosként is érinti őt, így válaszolt:

„Harminc évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet. Viszontlátásra.”

Kásler egyébként mások mellett Szili Katalinnal tartott előadást Tusványoson – jegyezte meg az RTL. Szili 1983 és 1989 között az MSZMP tagja volt, 1989-ben részt vett az MSZP megalapításban, 2005-ben pedig ugyancsak a szocialista párt jelölte köztársasági elnöknek. Azóta, már a Fidesz-kormányok alatt miniszterelnöki megbízott is volt és tavaly márciusban belépett a KDNP-be.