„Klubrádió
A lényeg

Kásler: Nem oltottak kerülnek nehéz helyzetbe

24/11/2021 16:12

| Szerző: Klubrádió

A katasztrófától Magyarország most is messze van, és én nagyon remélem, hogy messze is marad – mondta Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjújában. Az emberi erőforrások minisztere szerint a koronavírusos betegek ellátására előkészített ágyak körülbelül 48 százaléka üres, ugyanez vonatkozik az intenzív osztályra is.

A miniszter hangsúlyozta, most a leghatékonyabb eszköz az átoltás, „ezen túlmenően természetesen minden intézkedés, ami a vírus terjedésének a megakadályozására vonatkozik, hozzájárulhat az oltások eredményességéhez”.

A 24.hu összefoglalója szerint azzal kapcsolatban, hogy Magyarország követi-e Ausztria példáját a teljes lezárással, Kásler kitért a válaszadás elől, azt mondta, hogy „Magyarországon is napirenden vannak a járványügyi intézkedések, és ezekből a kormány jó néhányat már meg is hozott”, illetve újfent azt igyekezett nyomatékosítani, hogy „semmi nem hasonlítható eredményességét tekintve az oltásokhoz”.

Megkérdezték Káslert arról a minden más országban publikus, nálunk titkolt adatról, hogy a kórházban kerülteknek milyen az oltottsága.

A miniszter válasz helyett arról beszélt, hogy milyen immunválaszokat mértek a különböző oltások után. Erről már korábban is szót ejtett, saját kutatásra hivatkozva, a részleteket kerülve azt mondta, hogy mindegyik itthon használt vakcina hatásos, mert nemcsak azt kell nézni, hogy mennyi ellenanyagot kezd termelni a szervezet, hanem azt is, hogy beindítják-e a sejtes immunitást. De a hatásosságuk 4 hónap után csökkenni kezd, ezért kell újraoltani. Az interjú egy jóval későbbi pontján Kásler maga újra visszatért az oltottak-nem oltottak arányára, de ilyenformán: „jelenleg azt lehet tapasztalni, hogy a nem oltottak kerülnek nagyon nehéz helyzetbe. Ez mindenütt a világon így van, az arányok mások és mások”. Hogy nálunk mi ez az arány, azt nem mondta meg – részletezte a 444.

Az egyes műtétek elhalasztásához kapcsolódóan beszélt arról, hogy kórházanként más és más a helyzet, de azt mondta, nem lehetett halasztani egyetlenegy diagnosztikai vagy terápiás eseményt sem a járvány egész időtartama alatt, ha ennek következménye tartós egészségkárosodás lett volna.

A sürgősségi ellátás betegei, a daganatos betegek és a keringési szívbetegségek esetében is az ellátást biztosítani kellett. Jelen pillanatban is minden hasonló beavatkozást el kell végezni és ezen túlmenően további beavatkozásokat is, ami a kórház megterhelése mellett lehetséges. Még nem kényszerültünk arra, hogy ezeket átmeneti időre halasszuk – közölte Kásler.

Az oltottak védettségére nézve ismertette a számokat egy magyar kutatás adatai alapján: az egyszer átoltottak védettsége jelen pillanatban 7 százalék, a kétszer átoltottaké 90-ről 60-ra csökkent, de a harmadik oltás megkapása után újra 90 százalékra vagy afölé emelkedik.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)