„Zajlik
A lényeg

Kellemetlen GDP-adatot számolt, már nem dolgozik a KSH-nál a főosztályvezető

12/10/2023 06:45

| Szerző: Klubrádió

Távozott a Központi Statisztikai Hivataltól a nemzeti számlák főosztály vezetője, aki 27 éve számolta a bruttó hazai terméket – írja a 24.hu.

Kellemetlen meglepetést okozott kormánykörökben a második negyedéves GDP-adat. A recesszió végét, negyedéves alapon már árnyalatnyi növekedést vizionáltak, ehhez képest hidegzuhanyként érkezett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése: 2,3 százalék a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Az augusztus közepén közölt első becslés után a szeptember elsejei második sem ment feljebb, ráadásul az augusztusi infláció (16,4 százalék az egy évvel korábbihoz képest) is csalódást okozott – írják. Mindez kellemetlen meglepetést okozott kormánykörökben, mert nehezen magyarázható, hogy már a negyedik negyedévben is visszaesés volt, vagyis egy éve tart a recesszió.

 
A KSH épülete Budán
 

KSH-s körökben az terjedt el, hogy a főosztályvezető távozása összefügg a vártnál rosszabb makrogazdasági adatokkal, de a KSH ezt tagadja. Két volt munkatársa ugyanakkor megerősítette, hogy a szakember előjel nélkül távozott a főosztály éléről. 

A Szabad Európa „elbocsátások és leváltások miatti önkéntes távozások soráról” tud, azt írja, a nemzeti számlák főosztály vezetőjén kívül kilépett a módszertani főosztály vezetője és az elemző osztály vezetője is.