„Klubrádió
A lényeg

Két napig bírta a szivárványos pad a IX. kerületben

8/07/2023 15:35

| Szerző: Klubrádió

Baranyi Krisztina polgármester szerint "a ferencvárosi fociultrák hatalmas győzelmet arattak" a pad fölött.

Csütörtök reggel szivárványos padot avattak Ferencvárosban, és már akkor kérdéses volt, meddig bírja majd érintetlenül abban a budapesti kerületben, ahol egy szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot is előbb körbedeszkáztak, majd összetörtek szélsőjobboldali aktivisták.

A padot az Amnesty International és a Ferencvárosi Önkormányzat adta át mint a főváros első szivárványos köztéri padját – írja a Telex.

Színes formájában mindössze két napig bírta, szombat reggelre ugyanis a Fradi fehér-zöld színeivel mázolták át. A felirat alapján az Aryan Greens (Árja Zöldek) nevű Fradi-ultracsoport festette át a padot. A FradiMob nevű Facebook-oldalon azt írták: "Ez a város nem az a város. Ferencváros. Lassan baranyi és a többi libernyák is megtanulhatná."

A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina ezt úgy kommentálta, „a ferencvárosi fociultrák hatalmas győzelmet arattak a Tompa utcában”.

2020-ban ugyancsak az Aryan Greens tagjai voltak, akik letépték, megtaposták és felgyújtották a Pride miatt kikerült szivárványos zászlót, amely a ferencvárosi önkormányzat épületére került ki. A kormánypárti 888.hu egyébként akkor úgy kommentálta a szélsőjobboldali akciót, hogy „Így kell ezt!”.