„Zajlik
A lényeg

Kiderült, miért vett újabb földeket Tiborcz István apja

7/10/2024 18:17

| Szerző: Klubrádió

A Tiborcz-családnak már 340 hektárnyi birtoka van Bicske környékén. Az elmúlt hónapokban több tízmillió forint értékben vásárolt földeket Csabdi és Bicske környékén Tiborcz Sándor, a miniszterelnök vejének apja. Képviselőjén keresztül azt közölte a hvg.hu-val, hogy a térségben elsősorban az állattenyésztés takarmányozási igényeit kielégítő növényeket termesztenek, és ezt a gazdaságot fejlesztik majd az újabb területekkel is.

"Tiborcz Sándor István több mint 25 éve él és dolgozik Csabdi községben, és az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejleszti gazdaságát” – közölte a hvg.hu-val képviselőjén keresztül a miniszterelnök vejének az apja.

A publikus szerződések szerint Tiborcz Sándor többhektárnyi szántó, rét, legelő és erdő tulajdonjogát szerezheti meg Bicskén és Csabdiban. A környéken Tiborcz István is vásárolt egy erdőt a Szabad Európa cikke szerint, ketten együtt 75 millió forintot fizetnek majd. 

Tiborcz Sándor azt közölte képviselőjén keresztül, hogy a hozzá köthető gazdaságban elsősorban az állattenyésztés takarmányozási igényeit kielégítő növényeket termesztenek. "Az említett földvásárlás is a gazdaság további fejlesztéséhez kapcsolódik, az adásvétel transzparens módon, a jogszabályok betartásával történt, ahogyan Tiborcz Sándor gazdasági tevékenységét a jogszabályok által előírtaknak megfelelően végzi” – írták. Hozzátették: "Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy Tiborcz Sándor István nem közszereplő, így a nyilvános gazdasági tevékenységén kívül a személyét érintő információk nem publikusak.”

Fejér megyében Ángyán József volt államtitkár 2015-2016-os tanulmánya szerint összesen több mint 490 hektárnyi föld került Tiborcz István, az apja, valamint a testvére tulajdonába, ezekért pedig a nyilvános földárveréseken 569 millió forintot ajánlottak. Tiborcz István anyja 2022-ben 60 millió forintért vásárolt meg egy 20 hektáros földet, apja pedig 52,7 millió forintért vett egy 13 hektáros szántót. 

Az rtl.hu összesítése szerint a földek után jelentős agrártámogatás is jár, a Tiborcz család eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutott a Vidékfejlesztési Programból. Kaptak pénzt ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, biogazdaság fenntartására, erdősítésre, valamint egy cégen keresztül agrár-környezetgazdálkodásra és digitális fejlesztésre is. 

Tiborcz Sándor korábban egy nyilvános árverésen a tükröspusztai birtokhoz vezető utat is megvásárolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, az adásvétellel szinte teljesen elzárták a külvilágtól azt. Akkor azt közölték, hogy a felújított út "szívességi alapon továbbra is hozzáférhető”.