„Köszönjük,
A lényeg

Kincses Gyula szerint a kórházigazgatók tömeges kirúgása mögött az adósságok és egy szerkezeti átalakítás állhat

15/12/2023 11:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A kórházigazgatók tömeges menesztése mögött két indok állhat: az intézmények adósságának növekedése vagy egy szerkezeti átalakítás előkészítése – mondta a Telexnek Kincses Gyula orvos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nemrég távozott elnöke.

Októberben a kórházi adósságok elérték a 125 milliárd forintot a szeptember végi 110 milliárd forint után, ami jelentős emelkedés. December végére a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot. A kormány egy 90 milliárd forintos kórházkonszolidációval rendezi az intézmények adósságát. Az adósságrendezés azonban nem oldja meg hosszútávon a kórházak anyagi problémáit. A kórházak kiadásainak 70-80 százaléka fix költség, amin a menedzsment nem nagyon tud változtatni. A béreket ki kell fizetni, és hogy hány emberre van szükség, azt a minimumfeltételekről szóló jogszabály határozza meg. "Tehát itt nincs valós mozgástere a vezetésnek, ráadásul tiltják, hogy vállalkozó orvosokkal oldják meg a létszámhiányt" – tette hozzá Kincses.

Hasonlóan fogalmazott a Klubrádiónak László Imre volt kórházigazgató, aki szerint az elbocsátási hullám rendszerhibát jelez, és nem minden esetben az intézményvezetők alkalmassága vagy életkora lehetett a döntő szempont.