„Zajlik
A lényeg

Kiperelte a kínai gigahitel részleteit a DK

15/10/2024 13:07

| Szerző: Klubrádió

Első fokon pert nyert a Demokratikus Koalíció az Államadósság Kezelő Központ ellen, melynek ki kell adnia a kínai gigahitelről kötött szerződést.

Az ellenzéki párt felidézte,  az Orbán-kormány úgy vett fel egy egymilliárd eurós gigahitelt Kínától, hogy annak részleteit – elmondásuk szerint a kínai bankok kérésére – titkosították.

 Ezért indított a Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylési pert, hogy kiderítsék: mi van az apróbetűs részben. Mit ígért a kormány Kínának.

Az Államadósság Kezelő Központ az ügyletről annyit tett közzé eddig, hogy a „China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással egyebek mellett infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalék feletti szintnél.”

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy júliusi kormányinfón pedig minderről azt mondta: az egymilliárd eurós kínai hitel nem tekinthető gigahitelnek, mivel ez nem olyan kiemelkedő tétel, és „folyamatosan lesznek olyan hitelekre lehetőségek a jövőben is, amelyek Magyarország számára előnyösek.”