„Klubrádió
A lényeg

Kőbányán is szakad az ellenzéki egység, külön indul a Momentum

22/04/2024 19:27

| Szerző: Klubrádió

"DK-MSZP paktum nehezíti az ellenzéki győzelmet Kőbányán, ezért a Momentum önállóan indul" – jelentette be Stemler Diána, a Momentum kőbányai képviselője a Facebookon. A legnagyobb probléma szerinte, hogy "az óbaloldal pártjai képviselőjelöltként indítják a Fidesszel összejátszó, korrupt alpolgármestert". 

Stemler Diána azt írta: a Momentum előzőleg felajánlotta a koordinált indulást is, de ezt az ajánlatot már válaszra sem méltatta a két párt. Hozzátette:: "szemmel láthatólag nem akarnak nyerni, mert megfelel nekik a Fidesszel közös városvezetés jelenlegi posványa".

A momentumos politikus Facebook-posztjában kiemelten foglalkozott az együttműködést szerinte gátló, általa korruptnak nevezett alpolgármesterrel, Somlyódy Csabával. Azt írta: "nem akartuk, hogy a mi hátunkon felkapaszkodjon és bekerüljön a testületbe".  

Az MSZP-s politikus Somlyódy 2019-ben volt a közös ellenzéki polgármesterjelölt, de a Stemler szerint "gyorsan kiderült, hogy alkalmatlan erre a feladatra (…) a választást nagy különbséggel elvesztette, de alpolgármester lett a fideszes D. Kovács Róbert mellett".

Stemler a hvg.hu kérdésre azt is elárulta, Somlyódi felügyelete alatt a kerületi vagyonkezelőnél elszaporodtak a szerintük aggályos beszerzések, az alpolgármester pedig vitás helyzetekben a fideszes álláspontot védte. Stemler szerint a DK "átverte" őket, mert Somlyódynak odaígérték a kerületi lista második, biztos befutó helyét, noha a Momentum kikötötte, vele nem akarnak közösködni. A másik két párt egyelőre nem reagált a portálnak.

A Momentum ugyanakkor csak képviselőjelölteket indít, polgármester-jelöltet nem, vagyis az ellenzék a X. kerületben a DK-s árnyék-belügyminiszter Mustó Gézát támogatja. 2019-ben a fideszes D. Kovács Róbert 51,48 százalékot szerezve nyerte a kerületet az említett Somlyódy (44,73 százalék), valamint egy jobbikos és egy munkáspárti induló előtt.