„Zajlik
A lényeg

Kórházadósság: két tucat kórháznak nem jutott pénz

22/12/2022 08:44

55 milliárd forint felett jár a magyar kórházak összadóssága, a kormány most úgy segíti ki őket 30 milliárd forinttal, hogy az összegből 25 kórháznak egyáltalán nem jut, írja a Népszava, és alig több mint a felét (54,5 százalékát) fedezi az adósságnak.

A 30 milliárdból is csak azok az intézmények kaphattak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát.

Felszentelték a Budapesti Szent Ferenc Kórház új kápolnáj?
 
Illusztráció
 
Budapest, 2019. szeptember 10. Felszentelik az egyik rendelőt a Budapesti Szent Ferenc Kórház új rendelőinek átadásán a II. kerületi Széher úton. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

 

A korlát miatt kimaradt a konszolidációból 25 kórház, valamint a Semmelweis Egyetem is, amelynek tartozása 803 millió forint. Nem jutott a pénzből az Országos Kardiológiai Intézetnek, a Heves-, a Szabolcs-Szatmár Bereg-, a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén- a Somogy-, a Zala- és a Győr-Sopron megyei kórházaknak, de az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Országos Kórházi Főigazgatóság sem kapott.

26 olyan kórház van, amelynek jutott ugyan a konszolidációból, de adósságainak így is csak kevesebb mint a felét tudja rendezni.

Az adósságot az alábbi sorrendben kell törleszteni: 1.: „a Büntetés-végrehajtás (BV) által nyújtott szolgáltatások, 2.: azok, akik több mint hatvan napja várnak a pénzükre, 3.: a kevesebb mint két hónapja lejárt számlák.

Az alapítványi formában működő orvosi egyetemek is kaptak közpénzből a már alapítványi időszakban felhalmozott adósság rendezésre. Ugyanolyan elbírálás alá estek tehát, mint az állami fenntartású intézmények

A legtöbb pénzt, mintegy 2,6 milliárd forintot az Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János kórház kapta, de még így is marad 1,2 milliárdos adóssága az intézménynek. 2,3 milliárdot törleszt a Pécsi Tudomány Egyetem – amelynek így is marad 1,6 milliárdos adóssága -, 1,7 milliárdot kap a Dél-Pesti Centrum Kórház – a fennmaradó tartozás 1,1 milliárd -, a harmadik 1,2 milliárdos támogatással a Szegedi Tudomány Egyetem amelynek a törlesztés után 1,5 milliárd forint tartozása marad.

A Magyar Orvosi Kamara egészségüggyel kapcsolatos elemzéséről olvassa el a cikkünket!