„Zajlik
A lényeg

Kormányinfó: Ha nem tartóztathatjuk fel a migránsokat a határon, akkor kész vagyunk Brüsszelbe szállítani őket

22/08/2024 11:43

| Szerző: Klubrádió

Jövőre folytatódik a pedagógusok béremelése, az iskolakezdés miatt hamarabb jön a családi pótlék, ha az EU nem tágít, akkor a kormány a migránsok ellenőrzött beléptetése után ingyenesen Brüsszelbe szállítaná őket – derült ki Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján.

Az oktatás volt a szerdai kormányülés fókuszában – erről számolt be elsőként a ma délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, folytatják a pedagógus béremelési programot, jövőre a bérek elérik a diplomás átlagbérek 80 százalékát, azaz 820 ezer forint lesz a tanárok átlagbére.

Vitályos Eszter kormányszóvivő az oktatási témához hozzászólva elmondta: a szokásokhoz híven az iskolakezdés miatt hamarabb érkezik a családi pótlék. 

Szó esett a kormányülésen az ukrajnai háborúról is. Gulyás szerint sikerült előre lépniük az energiaellátás biztosítása érdekében, amiről a MOL folytat tárgyalásokat. A miniszter szerint költségesebb lesz ugyan a szállítás, de van jogi megoldás, amivel biztosítható a kőolajellátás a tranzit szempontjából veszélyes vonalon – számolt be a 24.hu.

A magyar kormány perben szeretné kikényszeríteni, hogy a határvédelemre fordított költségek egy részét megkaphassa – közölte Gulyás. Bejelentette azt is, hogy ha "Brüsszel" hajthatatlan marad és elvárja a migránsok beengedését, akkor "minden migránsnak fel fogjuk ajánlani a magyar határon, hogy önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket".

Ennyi volt a bejelentés, ezután következtek a kérdésekre adott válaszok:

A miniszter elmondta, bár voltak ilyen tervek, nem veszik át a rendelőintézeteket az önkormányzatoktól.

Gulyás szerint mintegy négyezer ember élt úgy Magyarországon állami pénzből, hogy közben munkát sem akartak vállalni. Évente 10 milliárd forintot költünk arra, hogy elszállásoljunk olyan embereket, akik egyébként munkaképesek – mondta el a miniszter az Ukrajnából érkezett menekültek automatikus lakhatási támogatásának megszüntetését firtató kérdésre. Szerinte a kormányzati intézkedések összhangban vannak a szomszédos országokéival.

A törvények mindenkire kötelező érvényűek, a hatóságok pedig végzik a munkájukat – kommentálta Gulyás a kormányinfó közben érkezett hírt, miszerint korrupciós bűncselekmények miatt vádat emeltek Horváth Csaba, Tóth Csaba, Molnár Zsolt és Baja Ferenc MSZP-s politikusok ellen.

Nincs előrelépés Erasmus-ügyben, de Gulyás felhívta a figyelmet, hogy a kormány továbbra is forrást biztosít a Pannónia programhoz, 4045 egyetemen most is fogadják a magyarokat.

Tízmilliárdokat költöttek a kórtermek klimatizálására az elmúlt években, de attól, hogy van működő klíma, még nem feltétlen lesz megfelelő a hőmérséklet a kórházi helyiségekben – mondta a miniszter a 24.hu kérdésére válaszolva. A miniszter szerint hálózati probléma is van, nagyobb kapacítású berendezések kellenének. Ha rendesen megoldanák a klimatizálást az egész országban az sok stadion árába kerülne – véli Gulyás. Az viszont vezetői kompetencia kérdése a miniszter szerint, hogy legyen szappan az egészségügyi intézményekben. Célzott lejáratókampány, hazugság – mondta Magyar Péter kórházlátogatási akciójáról, amihez Vitályos hozzátette, hogy a Jahn Ferenc kórházban talált konyhaplafon nem penészes, hanem zsírfoltos és poros.

A kormány nyitott a tárgyalásra Paks új, ellenzéki vezetésével, a nevükben Lázár János ülne majd le az asztalhoz. A kérdésre, hogy miért nem az atomerőmű és ezzel az iparűzési adóbevétel elvétele előtt tárgyaltak az önkormányzattal, Gulyás azt mondta, utólag látták be, hogy helyes lenne tárgyalni erről.