„Zajlik
A lényeg

Kormányinfó: Kötelezik a médiumokat és pártokat, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá

8/07/2024 10:12

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ez a háborús akcióterv része, amit elfogadott a kormány.

A kormány ismét foglalkozott azzal, mit tud tenni Magyarország a békéért.  Helyes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-s elnökség elején békemissziót indított – kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint nincs konkrét béketervünk. A békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni,  Magyarország ennek ellenére pontosan tudja hol a helye, és biztosak benne, hogy a tűzszünethez párbeszéd kell, ezért utazott Orbán például Kínába.

Gulyás elmondta: kötelezik a pártokat és médiumokat, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá, ez a háborús akcióterv része, amit elfogadott a kormány, e tárgyban az igazságügyi miniszternek kell majd válaszokat kidolgoznia. Kiderült az is, hogy úgynevezett védelmi hozzájárulást kell fizetnie multiknak, akik a háborús időszakban extraprofitra tettek szert. Ez a bankszektort és az energiaszektort érinti majd. Guylás ehhez később hozzátette: ez az az extraprofitadó, amit jövőre kivezetett volna a kormány, de ezt most mégsem teszi.

A kritikusok szerinti légikáoszra utalva bejelentette: akciótervet várnak a légiközlekedés minden szereplőjétől, és fogyasztóvédelmi eljárásokra is lehet majd számítani, mert a kormány szerint eleve nem tartható menetrendekkel készülnek. Ilyenkor fájdalmas, súlyos bírságokat várnak el a hatóságoktól.

A kormány döntött a babaváró hitellel kapcsolatban is: a koronavírus-járvány, a háború, a gazdasági és energiaválságok miatt azoknak a pároknak, akik babavárót vettek fel, az ötéves időtartam lejárta után - amennyiben még nem született gyerekük – július elsejétől maximum kétéves hosszabbítást állapít meg a kormány. Akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, azoknak a határidő egységesen 2026. július elsejéig hosszabbodik meg.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely
 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az üzemanyagárak alakulását firtató  kérdésre elmondta: a héten találkoznak a forgalmazók Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel, reméli, sikerrel járnak. 

A békemisszión olyanokkal érdemes találkozni, akik a béke ügyét szolgálják, akik tenni tudnak a békéért – válaszolta egy másik kérdésre, amely arra vonatkozott: Orbán találkozik-e Washingtonban Joe Biden amerikai elnökkel. Kétoldalú találkozó nem lesz, legfeljebbb a NATO-csúcson futnak össze – tisztázta.

Jó esély van arra, hogy a francia Marine Le Pen és az olasz Matteo Salvini pártjai csatlakozhatnak az Orbán társalapításával létrehozott Patrióták Európáért (PfE) nevű pártcsoporthoz, amelyből új EP-frakció alakulhat – derült ki a tájékoztatón. Ahogy az is, a kormány nem látja értelmét kilépni a Nemzetközi Büntetőbíróságból.

Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette: a Le Pen-féle Nemzeti Front is csatlakozik Orbánék új EP-frakciójához. (A 444 nyomán)