„Zajlik
A lényeg

Kormányinfó: Nem várható kormányátalakítás

12/09/2024 10:29

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Jelentős minimálbér- és garantált bérminimum-emelés előkészítését jelentette be Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy nem terveznek kormányátalakítást, és arról is, hogy az utóbbi évek legjobb gazdasági teljesítményét várja 2024-ben.

Bóka János uniós miniszter tárgyalhat az Európai Bizottsággal a migráció miatti Magyarországra kiszabott bírság kapcsán – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A főbb témák:

Az utóbbi évek legjobb gazdasági teljesítményét várja Gulyás 2024-ben

Orbán a kötcsei beszéde alapján 3-5 százalékos GDP-növekedést vár, de Gulyás szerint idén már 2 százalékot is megközelítjük, ebben jól állunk. „A jövő év szerintem a 2022 óta eltelt időszakot tekintve rekordév lehet gazdasági szempontból” – mondta.

Nincs tervben kormányalakítás

„A miniszterelnök kormányátalakításokra nem készül” – mondta Gulyás a felröppent pletykákra reagálva. A Magyar Nemzeti Bank következő elnökét pedig időben be fogja majd jelenti Orbán.

Gulyás: Ha Brüsszelen múlt volna, akkor nem lett volna egyáltalán árstop

Az Európai Bíróság a Spar és a magyar állam ügyében kimondta, hogy az árstop jogellenes. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, még jó, hogy akkor mondták ki, hogy az árstop jogellenes, amikor már nincs jelentősége. A döntés szerinte egy konkrét esetről szólt, ahol kártalanítaniuk kell a Spart.

A kormány a munkáshitelről is tárgyal

Olyan hitelt is szeretnének bevezetni, amely nem csak szakmunkások számára elérhető.

Vitályos Eszter az elkészült beruházásokról beszélt.

Tárgyalnak a minimálbér emeléséről

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a munkaadókkal fog tárgyalni a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Több éves megállapodást szeretnének, a bruttó átlagkeresethez kötnék a minimálbért, cél, hogy utóbbi minél magasabb legyen.

A minimálbér 250 ezer, a garantált bérminimum 700 ezer ember fizetését határozza meg, szeretnék hogy utóbbi is növekedjen, erről lenne megállapodás.

Források: hvg.hu, 444, 24.hu, Telex