„Klubrádió
A lényeg

Kormányközeli nagygazdák vitték el a szabolcsiak elől az állami földeket

2/09/2021 08:55

| Szerző: Klubrádió

Olykor törvényellenesen és a helybeli gazdálkodó családok orra elől vitték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei földárverésen az állami földek kétharmadát más településen élő, tőkeerős árverezők, írja a Népszava. Vannak köztük olyanok, akik távolabb laknak a most megkaparintott földtől, mint 40 kilométer, ami a vonatkozó kormányhatározat a határ.

A Váralja Szövetség és az Élőlánc demonstrációja Budape
 
Ángyán József 1
 
Ángyán József független országgyűlési képviselő a Váralja Szövetség és az Élőlánc Magyarországért mozgalom Új, tisztességes földtörvényt! Új, nyilvános földhaszonbérleti pályázatokat! címmel megrendezett, az új földtörvény ellen tiltakozó demonstrációján az Országház közelében, a belvárosi Alkotmány utcában 2013. június 21-én. Ángyán József a tüntetésen jelentette be, hogy kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Ágyán József volt parlamenti államtitkár most elkészült, az észak-keleti megye állami földárveréseit elemző tanulmányát ismertette a Népszava. A megyében 4334 hektárnyi állami földterület hirdettek meg: 4034 hektárt vittek el. "Papíron ugyan az elkelt megyei földterület 134 nyertes árverezőhöz került, ám az igazság az, hogy az eladott birtokok mintegy felét 10 ajánlattevő szerezte meg. Ők elsősorban a 100 hektárnál nagyobb területekre mozdultak rá – sikeresen – , és semmiképpen nem tekinthetők kis és közepes családi gazdaságoknak, mint ahogy azt a kormánypropanda állítja" – írja Ángyán.

Ángyán szerint előzetes egyeztetés történthetett, "magyarán azokat a földeket bocsátották zömmel árverésre, amelyekre maguk a bérlők áhítoztak". 

"Egyre nagyobb birtokok koncentrálódnak egyre kevesebbek kezén" - írja a lap, amely szerint a nyertesek közül többen köthetők a kormányoldalhoz: "közbeszerzési pályázatokon sikeres ingatlanos nagyvállalkozó, dohánytermesztő nagygazda, több fideszes önkormányzati képviselő, volt, vagy jelenlegi polgármester, alpolgármester". Konkréten említik Simon Miklós országgyűlési képviselő unokaöccsét, a megyei kormányhivatal osztályvezetőjét, illetve Tiszabecs fideszes polgármesterét is. De van köztük testnevelő edző, könyvelő, szakács, internetes kiskereskedő is.

Helyieké lett a föld? "A megye elárverezett területeinek közel harmada nyíregyházi licitálókhoz került" ráadásul az "elkelt terület közel fele licitálás nélkül, kikiáltási vagy azt alig meghaladó áron került új tulajdonosához, valódi árverseny a területek alig egyötödénél alakult csak ki".