„Zajlik
A lényeg

Kormányzati adócsomag: 902 milliárdba kerül a családi adókedvezmény emelése

17/10/2024 15:24

| Szerző: Klubrádió

Felkerült a kormány honlapjára a jövő évi adócsomag tervezete; eszerint a 2026-ig duplájára emelkedő családi adókedvezmény több mint 902 milliárddal apasztja majd a költségvetést. 

Mint kiderült, 2026-ig két lépcsőben megduplázná a családi adókedvezményeket, eltörölné a szociális hozzájárulási adókedvezményt a munkaerőpiacra lépők esetében, lehetővé tenné a KIVA-s cégek számára, hogy anélkül alakulhassanak át, hogy elvesztenék KIVA-státuszukat, egyúttal 600 millió forintra emelné a könyvvizsgálati küszöbértéket a kormány új adócsomagja.

Az adótörvények módosításáról szóló törvénycsomagot szerdai dátummal tette közzé a Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetésre, amire egy hetet hagytak. 

A hatásvizsgálati lapokból kiderül, hogy a két lépcsővel 2026. január 1-vel megduplázni szándékozott családi adókedvezmény összesen 902 milliárd forinttal csökkenti majd a költségvetés egyenlegét. A tervezet alapján az eltartottak számától függően a családi kedvezmény egy eltartott esetén 133 340 forintra, két eltartott esetén 266 660 forintra, míg három vagy több eltartott esetén 440 000 forintra emelkedett jogosultsági hónaponként – írja a Portfolio. Hozzáteszik: ha az eltartott tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, az összeg további 133 340 forinttal nő.

A tervezet szerint hatályát veszti az extraprofitadóról szóló kormányrendelet azon paragrafusa, amelynek jelenleg hatályos rendelkezései alapján a pénzügyi tranzakciós illeték alapja a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény útján kezdeményezett készpénzbefizetések esetén az 50 ezer forintot meghaladó összeg volt. Az új tervezet szerint ez a szabályozás változik, és a készpénzbefizetések esetén a Posta Elszámoló Központot működtető intézménynél kezdeményezett befizetés 20 ezer forintot meghaladó összegére vonatkozik.

Kivezetnék a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alkalmazásáról szóló rendelet könnyítéseit, amelyek szerint a munkaerőpiacra lépő státuszhoz 365 napon belül legfeljebb 92 napos biztosítással rendelkező magyar állampolgárok tartoztak a szocho hatálya alá. További engedmény volt, hogy a kedvezményezett foglalkoztatás első évében a munkavállalónak járó kedvezmény a bruttó munkabérre vonatkozott, amely a minimálbér 100 százaléka, míg a foglalkoztatás következő hat hónapjában a minimálbér 50 százalékának megfelelő kedvezményt jelentett, és ezt törölnék el.

Az adócsomag részeként jön egy olyan változás is, amely szerint jövő évtől a kulturális örökség védelméért felelős miniszter rendeletben állapítja meg a műemlék ingatlanok értékesítéséből származó jövedelem adómentességét.

A Pénzügyminisztérium több, a NAV-ra vonatkozó szabályt is megváltoztatna, a szervezet például új feladatokat kapna a közúti áruszállítás ellenőrzése és a fémkereskedelem területén. Ezenkívül az is változik, hogy az egymilliárd forintot meghaladó fizetési kedvezmények esetében mostantól a Fellebbviteli Igazgatóság helyett a központi irányítás járna el felettes szervként – ismerteti a Portfolio.

Az is változna jövőre, hogy bizonyos cégek mentesülhetnének az általános forgalmi adó biztosítási kötelezettsége alól. Ennek a feltétele, hogy a cégeknek ne legyen tartozása a vámhatóság felé, és ne álljanak felszámolás alatt.

(Kiemelt kép: cloudhoreca /Pixabay)