„Zajlik
A lényeg

Kósa szerint a kádári konszolidáció az '56-os forradalom után "úgy-ahogy" megnyert béke volt

7/10/2024 15:42

| Szerző: Klubrádió

"Számtalan küzdelmet folytattunk a szabadságunkért, Rákóczitól kezdve egészen '56-ig, és látszólag ugyan elbuktuk ezeket a küzdelmeket, de az utána következő békét, a szatmári békétől kezdve a kádári konszolidációig úgy-ahogy megnyertük"  – mondta Kósa Lajos. 

„Ha végiggondoljuk a történelmünket, akkkor nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a békét meg tudjuk nyerni, a háborút azt nem. Számtalan küzdelmet folytattunk a szabadságunkért, Rákóczitól kezdve egészen '56-ig, és látszólag ugyan elbuktuk ezeket a küzdelmeket, de az utána következő békét, a szatmári békétől kezdve a kádári konszolidációig úgy-ahogy megnyertük” – fogalmazott Kósa Lajos vasárnap Debrecenben, az aradi vértanúk emléknapja alkalmából mondott beszédében.

A Fidesz alelnöke szerint „ebből a mai magyarok azt a következtetést vonták le, hogy nekünk a békére van szükségünk, a békét mindig meg tudjuk nyerni, a háború nem jó nekünk. Ezért szilárdan kiállnak amellett a politika mellett, ami a békét akarja, tanulunk a hőseink erőfeszítéseiből, az ő áldozatuk nem volt hiábavaló, lehetővé tette, hogy később a békét megnyerjük” – fogalmazott.

A hvg.hu cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a szatmári béke után nem voltak megtorlások, 1849 és 1956 után viszont igen. Abban lehet hasonlóság utóbbiak között első ránézésre, hogy a bukást követő elnyomás idővel enyhülésnek indult. Az azonban nagyon komoly különbség, hogy az 1849-et követő abszolutista időszakot kiegyezés zárta le, míg a Kádár-korszakban a hatalom senkivel semmilyen egyezséget nem kötött – teszik hozzá.

Kormányoldalról nemrég Orbán Balázs hozakadott elő nagy port kavart értelmezéssel 1956-ról, amikor úgy fogalmazott: „Pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert '56-ban az lett, ami lett.” A miniszterelnök politikai igazgatója szerint nyilvánvaló, hogy a békepárti álláspontja miatt támadják.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)