„Zajlik
A lényeg

Kövér László szerint Orbán Balázsnak nem kellett volna okoskodnia

30/09/2024 21:42

| Szerző: Klubrádió

A parlament elnöke szerint hiba, ha egy magyar kormányzati tisztviselő tanácsolat osztogat egy másik ország politikusának, ez szerinte akkor még inkább probléma, ha ez a másik ország háborúban áll.

Elhibázottnak tartja Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának az orosz-ukrán háborút és az ’56-os forradalmat és szabadságharcot egymás mellett emlegető interjúját.  A kormánypárt legbefolyásosabb politikusai közé tartozó Kövér az Inforádióban azt mondta, „aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el. Vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott”.

Kövér szerint Orbán Balázsnak az ukrán magatartás kívánatos vagy lehetséges voltára vonatkozó kijelentéseit támadták, ennek kapcsán közölte, szerinte hiba, ha egy magyar kormányzati tisztviselő tanácsolat osztogat egy másik ország politikusának, ez szerinte akkor még inkább probléma, ha ez a másik ország háborúban áll.

Orbán Balázs Mandinerben tett kijelentései miatt csütörtökön robbant ki botrány. Orbán Viktor kormányfő politikai igazgatója a kormánypárti médiumban arról beszélt, szerinte, ’56 tanulságai alapján mi, magyarok az ukránokkal ellentétben nem védekeztünk volna egy orosz katonai agresszióval szemben.

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé" – fogalmazott Orbán Balázs.