„Zajlik
A lényeg

Közelről is láthatta a magyar helyzetet – szégyenről és a büntetés szükségességéről beszél az EP jelentéstevője

6/10/2024 09:13

| Szerző: Klubrádió

Egyre lejjebb jut Magyarország, totális a hatalom általi ellenőrzés. Szégyen, hogy az EU nem tud hatékonyan fellépni a magyar jogállami ügyekben, látszik, hogy a magyar rezsim büntetlensége hová vezet – erről is beszélt az Európai Parlament jogállamisági jelentéstevője, aki épp hazánkban próbál tájékozódni. A kormányzat részéről közölték, elfoglaltság miatt nem tudnak beszélni vele.

Az a benyomása a magyarországi közállapotokról, hogy az még mindig lefelé tart, és ez egyre mélyebben gyökeret ereszt a társadalomban, általánosan a hatalom általi totális ellenőrzését érezni az országban – mondta itteni friss tapasztalatairól Tineke Strik, az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági ügyek felelősének jelentéstevője a Telexnek adott interjújában.

„Világosnak tűnik nekem a félelem: a rágalmazó kampányok, az állami propaganda és mindenki célba vétele, aki fel meri emelni a hangját, legyenek tanárok, bírák vagy civil szervezetek. Ez már az egész társadalomra hat, nem csak néhány részére. … A veszélyhelyzet, amit a kormány használ és hirtelen előkerül, hogy önkormányzatokat büntessen vagy félreállítsa az Országgyűlést, nagy bizonytalanságot hoz magával. Az a benyomásom, hogy az emberek nem támaszkodhatnak a hatóságokra” - mondta a a zöldpárti holland képviselő, nem először volt Magyarországon, mer mint mondta, már az egyetemi pályafutása alatt is járt itt, valamint az előző parlamenti időszakban is kétszer utazott hazánkba.

Az EP jelentéstevője elmondta, próbálta felvenni a kapcsolatot a magyar kormány képviselőivel is, de azt közölték vele, hogy elfoglaltak, ezért nem tudnak vele beszélni. Tineke Strik azonban hozzátette, nem adja fel, tovább próbálkozik.

A hetes cikk alapján az EP által Magyarország ügyében kezdeményezett jogállamisági eljárásról azt nyilatkozta, nem tartja hatékonynak, szégyen, hogy hat éve tart, és még semmi érdemi előrelépés nem történt, miközben Magyarországon látszik, hogy a büntetlenség hová vezet.

Arról, hogy az uniós egyetemi diákcsere-programból, az Erasmusból is kizárták Magyarországot, azt mondta: „kár, ha a diákok nem mehetnek vele külföldre, ezért meg kellene vizsgálnunk, hogy tehetünk-e kivételt”, mert fontos lenne, hogy „a fiatalok lássák, milyen az élet más országokban, hogy ez nem egy normális helyzet”.