„Klubrádió
A lényeg

Közös fővárosi és EP listát állít a DK, az MSZP és a Párbeszéd

28/03/2024 13:42

| Szerző: Klubrádió

Az EP listát Dobrev Klára vezeti. 

Az Európai Parlamentbe tartók közül az első négy helyet a Demokratikus Koalíció kapja a listán, az ötödik hely lehet az MSZP-s Tüttő Katáé, a hatodik megint a DK, míg a Párbeszédnek a hetedik hely jut – jelentette be Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz. 

Dobrev arról beszélt, hogy az Orbán-rendszer leváltásáról szól megállapodás, és utána egy tisztességes, baloldali, szociáldemokrata, zöld kormányzással vezetnék ki az országot abból a megélhetési, erkölcsi és politikai válságból, ami Orbánnak köszönhető. Hozzátette, hogy a rég nem látott belpolitikai válság közben az ellenzék szétesése, szétforgácsolódása megakadályozza, hogy politikai erővé formálják az elégedetlenséget. Azt ígérte, a három párt hosszabb távon is együtt fog működni a kormányváltás érdekében, a 2026-os országgyűlési választáson közös miniszterelnök-jelölttel, közös jelöltekkel és programmal indulnak.

Karácsony Gergely, főpolgármester elmondta: tiszteletben tartja, hogy a Momentum nem csatlakozott a közös fővárosi listához és továbbra is támogatásáról biztosította a budapesti, momentumos polgármesterjelölteket. 

Kunhalmi Ágnes szerint a pártok összefogása fontos mérföldkő. Az MSZP társelnöke szerint ez lehet az első lépése annak, hogy 2026-ban az ellenzéki erők közösen leváltsák a Fidesz kormányt.