„Ki
A lényeg

Kreml-szóvivő: Nyugati hazugság, hogy Putyin állna Prigozsin halála mögött

25/08/2023 14:36

| Szerző: Klubrádió

Szerda este lezuhant egy Moszkvából Szentpétervárra tartó magángép. Aznap éjszaka derült ki, hogy Jevgenyij Prigozsin mellett a Wagner-alapító Dmitrij Utkin is a gépen volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csaknem 24 óra elteltével beszélt először a balesetről. Televíziós beszédében részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, és Prigozsint "tehetséges üzletembernek" nevezte. Szerinte a zsoldosvezér "bonyolult sorsú ember volt, aki súlyos hibákat követett el az életben, ugyanakkor igyekezett elérni a szükséges eredményeket".

Pénteken a Kreml is reagált: Dmitrij Peszkov szóvivő a BBC-nek azt mondta, hogy "rengeteg spekuláció" van a repülőgép-szerencsétlenség és a fedélzeten tartózkodó utasok "tragikus halála" körül. Szerinte az, hogy a Kreml adott volna utasítást Prigozsin megölésére, teljes hazugság és nyugati szemszögből érkező spekuláció.

"Természetesen, amikor erről a kérdésről beszélünk, csak a tényeknek kellene vezérelniük minket" – fogalmazott.

Putyin kemény válaszlépéseket ígért, amikor Prigozsin egy júniusban hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak. A Wagner-csoport egy napig tartó lázadása során lelőttek legalább egy (más források szerint akár hat) orosz helikoptert és egy Il-22M típusú légi parancsnokságot, az orosz hadsereg egyik legértékesebb gépét is. Legalább 13 (más források szerint 29) orosz katona halt meg az akcióban.