„Zajlik
A lényeg

Leáll a vonatközlekedés Budapest és Ausztria között

15/09/2024 21:18

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák vasúttársaság várhatóan hétfő éjfélig leállítja a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között, a MÁV pedig azt írta, hogy a railjetek és EuroCityk csak Hegyeshalomig járnak. Közben Bécsben a víz sétálóutcákat és kerékpárutakat öntött el, a folyóparti éttermek teraszai pedig víz alá kerültek.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint vasárnap 18 órától várhatóan hétfő éjfélig leállítják a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között is, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség.

A MÁV közölte, hogy valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, a Kálmán Imre EuroNight és az EuRegio vonat csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul. „Nemzetközi utasainak kérjük, halasszák el utazásukat, ne induljanak útnak!” – írták. Az érintettek az utazást érintő intézkedésekről bővebben az ÖBB honlapján, illetve a Mávinform felületein olvashatnak.

A MÁV-Volán korábban már közölte, hogy az árvíz és az időjárás miatt fennakadásokra kell számítani. Azt írták, hogy azok az Ausztriába tartó utasok, akik szeptember 12-ig vásárolták meg jegyüket a szeptember 13-15. közötti időszakra, szeptember 12. és 18. között használhatják fel a jegyeiket. A későbbi utazást tervezők számára a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül térítik vissza vagy cserélik.

Bécsben eközben a víz sétálóutcákat és kerékpárutakat öntött el, a folyóparti éttermek teraszai pedig víz alá kerültek. A főváros mellett, onnan északnyugatra fekvő Penzingben több helyütt kilépett medréből a Wien folyó, ami miatt több házból evakuálni kellett az ottlakókat. A part mentén utcákat és egy mélygarázst is elöntött a víz. Bécs három kerületében megszakadt az áramszolgáltatás, és részlegesen felfüggesztették két bécsi metróvonalon a közlekedést – írja az MTI.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)