„Ki
A lényeg

Leendő ukrán nagykövet: Nagyon sok mondanivalónk lenne egymásnak Orbán Viktorral

22/06/2023 17:55

| Szerző: Klubrádió

Sándor Fegyir az Ungvári Állami Egyetem tanára, az ukrán hadsereg önkéntes katonája, várhatóan Ukrajna következő budapesti nagykövete a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos politikájáról is beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában. Sándor őrmester a nagyrészt magyar származású önkéntesekből álló kárpátaljai egység, a Kárpátaljai Sárkányok ismert alakja.

Ha találkozik majd Orbán Viktorral, majd megkéri, hogy "menjünk el városnézésre Székesfehérvárra. Nagyon sok mondanivalónk lesz egymásnak" – nyilatkozta.

Fegyir a magyar kormány "békepolitikájára" reagálva azt mondta: "A béke mindig jó. 1956-ban Magyarországon is mindenki békés és virágzó országban akart élni. Ez most is így van. A lényeg az, hogy akarni kell."

Majd beszélt arról is, hogy "a propaganda akkor működik jól, ha megvan a közönsége. (...) Magam vagyok a példa arra, hogy a magyarok, ugyanúgy, mint Ukrajna többi nemzetiségének képviselői, megvédik családjukat és szülőföldjüket. A magyarságnak megvan a maga, 400 év óta változatlan történelmi küldetése: Európa pajzsának lenni, megvédeni az európai civilizáció értékeit a keleti agresszorokkal szemben. Most mi is ezt tesszük 2023-ban."

Ki mondta azt, hogy Magyarország nem vesz részt a háborúban? – kérdezett vissza arra, hogy elfogadható-e az az álláspont, hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból. Azt is rögzítette, hogy 400 magyar harcol sikerrel az ukrán hadseregben, harmincan viszont már sajnos meghaltak.

Sándor Fegyir közel három hónapja vár arra, hogy Ukrajna új budapesti nagykövete lehessen, Novák Katalin köztársasági elnök azonban még nem írta alá a befogadó nyilatkozatát.

(Via 444)