„Zajlik
A lényeg

Lélegeztetőgép: palesztin kórházaknak adományozunk

20/05/2021 09:08

| Szerző: Klubrádió

Már 432 drágán vásárolt eszközt adtunk ingyen más országoknak.

Palesztinának, pontosabban a palesztin Szent Család Kórháznak és a Betlehemi Arab Rehabilitációért Társaságnak adományoz hét lélegeztetőgépet a Magyar Állam. A Magyar Közlöny szerint a külgazdasági és külügyminiszter felvette a kapcsolatot az illetékes palesztin szervekkel, a belügyminiszter pedig az eszközöket biztosítja az Országos Kórházi Főigazgatóság becsatolásával, írja a Telex.

Most hét gépet ad át ingyenesen az állam, ezzel már 432-re emelkedik a jótékonyságból másoknak átadott lélegeztetőgépek száma. És van még bőven, hiszen tavaly a kormány brutálisan drágán, darabonként 19 millió forintos vételáron összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt Kínából 300 milliárd forintért. A Telex számítása szerint így "8 milliárd forint értékben ajándékozott, eladni viszont egyet sem tudott" a magyar kormány.

A lélegeztetőgépeket Gödöllőn raktározzák, ami havonta 90 millió forintba kerül. "Gödöllőről először Csehországba került 150 lélegeztetőgép, majd a Felvidékre 27, Kárpátaljára 50, a Vajdaságba 100, Boszniába 30, Libanonba 20, Jordániába 10, Kirgizisztánba 20, Ugandába pedig 18" - írja a lap.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban utasítást adott a külképviseleteknek, hogy tárgyaljanak a feleslegesen tárolt lélegeztetőgépek eladásáról.