„Zajlik
A lényeg

Lemondott az amerikai titkosszolgálat vezetője

23/07/2024 17:14

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A Donald Trump elleni merényletkísérlettel kapcsolatos biztonsági mulasztások vizsgálata közepette távozott a kiemelt személyek védelmét végző szolgálat vezetője.

Benyújtotta lemondását Kimberly Cheatle, az amerikai titkosszolgálat (Secret Service) igazgatója, a Donald Trump volt elnök ellen nemrégiben elkövetett merényletkísérlettel kapcsolatos biztonsági mulasztások vizsgálata közepette – számolt be a CNN

Amerikában többféle titkosszolgálat működik, a Secret Service az a szervezet, amelyik a kiemelt személyek – például az elnök, az odalátogató külföldi vezetők és a korábbi elnökök – védelmét szervezi, ha kell az FBI vagy a CIA segítségét is igénybe véve.

A július 13-i, kis híján sikeres és halálos áldozattal is járó merényletkísérlet után hamar kritikák és kételyek fogalmazódtak meg a titkosszolgálattal kapcsolatban. Számos szakértő a helyi rendőrség és a szolgálat közti kommunikációt találta elégtelennek, illetve felmerült az a kérdés is, hogy teljesítette-e a Trump stáb kéréseit a szervezet. 

Kimberly Cheatle
 
Kimberly Cheatle l Forrás: Wikipédia
  
 

Vizsgálat is indult az ügyben, Cheatle hétfői, a képviselőház tagjai előtti meghallgatásán számos kérdésre nem volt hajlandó válaszolni. Bár korábban is volt aki a lemondását követelte, a meghallgatás után a kongresszusban kétpárti felhívások hangzottak el erre, egyes republikánus törvényhozók pedig a felelősségre vonását szorgalmazzák.