„Zajlik
A lényeg

Lemondott Kende Anna szociálpszichológus, mert a Magyar Tudományos Akadémia újonnan megválasztott tagjai között egyetlen nő sincs

5/05/2022 09:32

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) május 3-án, kedden kora délután tette közzé az aznap délelőtt, a testület 195. közgyűlésén újonnan megválasztott tagjainak névsorát. A 26 új rendes tag névsorában egyetlen nőt sem találunk. Az MTA közleményben reagált, szerintük az, hogy a jelöltek között nem volt nő, egy 6 évvel ezelőtti állapot lenyomata, vagyis még a nők érvényesülését segítő lépések előtti helyzetet tükrözi. Ugyanis, mint írták, az Akadémiának voltak mulasztásai a nők tudományos közéletbeli érvényesülésével kapcsolatban, de Lovász László előző és Freund Tamás jelenlegi elnök is tett, illetve tesz azért, hogy változtasson a helyzet.

Kende Anna szociálpszichológus, egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézete igazgatója egy nappal később, szerda este a Facebookon tette közzé levelét, amelyben lemond az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságában betöltött tagságáról írja a qubit.hu.

"Ma lemondtam az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságomról, mert így kívánok tiltakozni az ellen, hogy az MTA 26 új rendes tagja között a nők száma 0" – írja Kende.

Frissítés: az MTA kiegészítést küldött a Kende Anna lemondásáról szóló hírhez. Ebben elsőként azt írták, hogy „az Akadémiának a múltban valóban voltak mulasztásai a nők tudományos közéletbeli érvényesülésének terén”. Azonban – tették hozzá – Lovász László akadémiai elnökként éppen e mulasztásokat elismerve tett lépéseket azért, hogy változtasson a helyzeten. A jelenlegi elnök, Freund Tamás is maximálisan támogatja elődje kezdeményezését. E lépések eredménye már látszott a 2019-es és a 2022-es levelező taggá választott nők számában. Idén a levelező tagságra 8 nőt és 36 férfit jelöltek. A nők közül mindenki elnyerte a tagságot, míg a férfiak közül ez 9-nek nem sikerült.

Úgy folytatták: rendes taggá az akadémiai szabályozás szerint olyan levelező tagok választhatók, akik levelező tagságuk elnyerése óta jelentős tudományos eredményt értek el. Ez a folyamat általában 3 évnél többet vesz igénybe, így nem jellemző, hogy egy frissen megválasztott levelező tagot már a következő akadémikusválasztáson rendes taggá válasszanak. Az idei választáson 26 levelező tagot jelöltek rendes tagnak, és mindegyiküket meg is választották. „Az tehát, hogy a jelöltek között nem volt nő, egy 6 évvel ezelőtti állapot lenyomata, vagyis még a nők érvényesülését segítő lépések előtti helyzetet tükrözi” – közölték.

Megjegyezték, hogy a férfiak és nők kutatói érvényesülése közti szakadék a PhD-fokozat megszerzése körüli életkorban alakul ki, amely egybeesik a gyermekvállalás jellemző időszakával. A fiatal kutatónők megtartását a kutatói pályán több akadémiai kezdeményezés is segíti. Kifejezetten ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a Nők a Tudományban rendezvénysorozat, a Fiatal Kutatók Akadémiája is kiemelt témaként kezeli a problémát, és részben az ő kezdeményezésükre az Akadémia úgy módosította, illetve módosítja a fiatal kutatóknak kiírt pályázatainak feltételeit, hogy azok figyelembe vegyék a gyermekvállalás miatt kiesett kutatói éveket is – tették hozzá.