„Zajlik
A lényeg

Lengyel reakció a Putyin–Orbán-találkozóra: Aggasztó, ha európai politikusok a háború ellenére jóban vannak Moszkvával

30/10/2023 15:11

| Szerző: Klubrádió

Reagált Mateusz Morawiecki regnáló lengyel miniszterelnök arra, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott Pekingben – írja a Reuters nyomán a Portfolio.

A cikk szerint a lengyel fél finoman szólva sincs elragadtatva a lépéstől.

"Nagyon kritikus álláspontot foglalunk el a találkozóval kapcsolatban, ahogyan tettük ezt a korábbi [Oroszországgal folytatott] megbeszélések kapcsán is tettük" – fogalmazott a lengyel miniszterelnök.

Lengyelország a lengyel miniszterelnök szerint ezt az álláspontot képviselte a múlt csütörtökön kezdődő EU-csúcson is. Morawiecki aggasztónak nevezte, hogy „különböző európai politikusok a háborútól függetlenül igyekeznek jó kapcsolatot ápolni Moszkvával”.

A kínai Orbán–Putyin-találkozó elég nagy diplomáciai botrányt okozott, ugyanis a háború kitörése óta Orbán volt az első nyugati vezető, aki személyesen tárgyalt az orosz elnökkel. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter például úgy reagált: "Remélem, Orbán legalább megmosta és fertőtlenítette a kezét, miután kezet fogott Putyinnal".

Putyin és Orbán találkozójáról az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi közölt egy rövid videót. A felvételen a szinkrontolmács szünetének köszönhetően hallatszik, ahogy Orbán az orosz elvárások szerint „katonai műveletnek” nevezi a háborút, de arról is beszélt, „mentsük, amit menthetünk, mi készen állunk arra, hogy folytassuk az együttműködést”.

A videó elején azt mutatják, ahogy Putyin nyugodtan ül Orbán mellett, miközben a magyar miniszterelnök izeg-mozog, mintha képtelen lenne egy helyben maradni. Rácz András Oroszország-szakértő szerint Putyin „látványosan megalázta Orbánt”, és „túl sok jót nem vetít előre, hogy a máskor akár ok nélkül is harcos magyar diplomácia hallgat az ügyben”.

Orbán és Putyin találkozója miatt David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete összehívta a NATO-tagállamok és Svédország budapesti nagyköveteit. A NATO-tagokat ugyanis egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal.