„Zajlik
A lényeg

Luxusórák, luxushotelek: így dőzsöltek a Fidesz alatt a II. kerületben

17/03/2022 14:03

| Szerző: Klubrádió

Tízmilliós luxusórákat számoltak el "időmérő eszközként" a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző ügyvezetőjének regnálása alatt, továbbá  luxushotelekbe szóló és milliós luxusruhák vásárlásáról számlákat is találtak a cégnél Őrsi Gergely II. kerületi polgármester szerint. Az ellenzéki kerületi vezető szerint Nonprofit Kft. új vezetése feljelentést tett az ügyben.

Őrsi szerint a társaság felügyelőbizottsága által indított könyvvizsgálói vizsgálat célja az volt, hogy kiderítse, hogyan gazdálkodott a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. a fideszes polgármester ténykedése idején, és amit találtak "megdöbbentő” - írta.

Még egyszer tehát: „a cég korábbi vezetése alatt valakik” milliós luxusórákat, külföldi meccsbelépőket és első osztályú repülőjegyeket vásárolhattak, illetve luxushotelekben tölthették az idejüket a kerületi adófizetők pénzén, a kiadásokat pedig „teljes természetességgel úgy könyvelték, mintha azok a kerületi sportélet célját szolgálták volna”.

Sorrendben: 

2017: egy bulgáriai utazásról került elő egy hotelszámla, ami tartalmazott limuzinszolgáltatást, vásároltak „nadrágokat és kötöttárut a luxuscikkeket árusító Burberry boltban összesen több mint 2 millió forintért”. Az utazás célja ismeretlen.

Hat fő utazott Barcelonába, ahol több mint ötezer euróért szálltak meg egy ötcsillagos szállodában, majd mentek el az FC Barcelona – Valencia FC mérkőzésre fejenként 191 euróért.

Az sem derült ki a polgármester szerint, hogy „miként kapcsolódik az utánpótlás-nevelési feladatok ellátásához egy New Yorkban keletkezett 2017-es számla a Bergdorf Goodman Hotelből 3386 USA dollár értékben”. Előkerült egy „olvashatatlan tartalmú számla„ is a Burberry-től „4185 euró értékben, reprezentációként elszámolva”. „Hogy mit reprezentálhatott az egyetlen vásárlás alatt több mint egymillió forintért beszerzett luxusruházat a gátlástalanságon és ízléstelenségen kívül, jó kérdés” – írta Őrsi.

„Egy 2018-as kiküldetés után például időmérő eszközként könyveltek el egy 18600 eurós, azaz 6 061 326 forintos Hublot Big Bang karórát”, egy másik alkalommal pedig „a cég bankkártyájával vásároltak egy 11 570 000 forintos Rolex órát”, ami a számla megjegyzésben szintén „időmérő eszközként volt feltüntetve”.

Őrsi szerint 2019-ben egy „kiküldetés során” bár a könyvelés szerint egy fő utazott, a Grand Hotel del Mare luxusszálloda számlája szerint már öt főt jelentettek be. Ugyanekkor készült számla 1960 euró értékben négy belépőről a Monacói Grand Prix versenyére. Az nem derült ki, hogy kik utaztak a II, kerületiek pénzéből Monacóba.

A II. kerület polgármestere azt írja, a könyvvizsgálók szerint „az okozott vagyoni hátrány összege minimum 450 millió forint