„Zajlik
A lényeg

Magnus Carlsen az utolsó pillanatban tekert be Bubival a sakkolimpiára

14/09/2024 13:59

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A bőrig ázott világklasszis így is megnyerte első játszmáját a budapesti sakkolimpián.

Magnus Carlsen norvég sakk nagymester Bubi biciklivel, bőrig ázva, az utolsó pillanatban érkezett pénteken a BOK csarnokba a sakkolimpiára.

A klasszikus időbeosztású és rapidsakkban is ötszörös, villámsakkban hétszeres világbajnok Carlsen megnyerte a játszmáját, majd elmesélte a Nemzeti Sportnak miért is ült biciklire:

„Más hotelben lakom, mint a többiek, és úgy volt, hogy felvesznek. Hirtelen szóltak, hogy csak nagyjából öt perccel a három órás kezdés előtt tudnak odaérni hozzám. Feltettem magamnak a kérdést, hogy most mi a fenét csináljak. Világos volt, hogy autóval nem érek oda idejében a közlekedés miatt, arra gondoltam, mi lenne, ha biciklivel mennék... A probléma az volt, hogy nem igazán tudtam, merre kell menni, így picit zavart voltam, mert meg kellett találnom a helyes utat, és közben olyan gyorsan kellett tekernem, amennyire csak tudtam. Végül rátaláltam a jó irányra, de a dugó miatt arra gondoltam, hogy elkések, és hogy talán később kezdik a fordulót, mert sokaknak akadt problémája a közlekedéssel. Szerencsém volt, idejében megérkeztem a versenyterembe”

– nyilatkozta a lapnak. Jócskán izgulhatott a világklasszis, hiszen a sakkolimpia szabályzata kimondja, hogy maximum 15 percet lehet késni, ha valaki ezt túllépi, azt automatikusan vesztesnek nyilvánítják. Végül azonban nem késett olyan sokat, illetve a főbíró is dönthet a játszmák kezdetének módosításáról, amit pénteken egyébként is megtett a közlekedés nehézségei miatt.

A Chess.com munkatársa vette fel Carlsen érkezését a BOK-csarnokhoz. Az X-csatornájukra feltöltött felvételen azt látjuk, hogy az esős időben kerekező sakkozó tőle tudja meg, hogy még nem késte le a versenyt, mivel azt nem kezdték el időben.