„Zajlik
A lényeg

Magyar Hang: A határvadászok közel negyede felmondott idén

14/10/2024 15:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Klenc hónap alatt a teljes állomány 22,7 százalékának lett elege a kerítés melletti járőrözésből.

Nagy a fluktuáció a déli határkerítést vonalát védő rendőrök között – írja a Magyar Hang. A portál az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján számolt be arról, hogy szeptember 20-án 1373 szerződéses határvadász szolgált, viszont az év eleje és szeptember 20. között 312-en fel is mondtak, ami úgy is jelentős szám, hogy közben 498-an érkeztek újként. Vagyis kilenc hónap alatt a teljes állomány 22,7 százalékának lett elege a kerítés melletti járőrözésből

A Magyar Hang annak is utánanézett, mennyit költ az állam a kilenc éve felállított kerítés – hivatalosan Ideiglenes Biztonsági Határzár – védelmére, illetve, hogy mennyibe kerül a határvadászok ellátása és felszerelése. A rendőrség hozzáférhető szerződéseiből kiderült, hogy évente több milliárd forintba kerül a határzár fenntartása. 

Nem is a rendszeresen megrongált a kerítés toldozgatása jelenti a nagy kiadást, ez csak 75 millió forint. Igazán nagyot az Atos Magyarország Kft. szakít, mivel az informatikai cég tavaly 700 millió forintért üzemeltette a határvédelmi szoftvert, míg a hardverrel 2022 és 2023 decembere között összesen 355 millió forintért foglalkozott

Többet kért el az Atos a határzár kamerarendszerének fejlesztéséért: 2023 decembere és 2024 februárja között 2,5 milliárdért végezték el a munkát. Nagy értékben vásárolnak éjjellátó készüléket és hőkamerákat, továbbá gránátvetőket a határvadászok számára: előbbieket 413 és 268, utóbbiakat 143 millió forintért szereztek be.

A HVG augusztusban – szintén a hivatalos adatok alapján – arról írt, hogy a rendszer indítása óta, idén július közepéig összesen 2253 határvadász tett esküt és szerződött, de közülük a nyár közepéig összesen 833-an hagyták el a testületet, vagyis a nyár közepén sem volt érdemben több, csupán 1400 körüli a „hadra fogható” határvadászok száma, mint most. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jóval kevesebb a határvadász, mint ahány, 2297 embercsempészt az Orbán-kormány szabadon engedett idén júliusig.