„Zajlik
A lényeg

Magyar Narancs: Már nyolc gyermek bántalmazása miatt nyomoznak a dunavecsei iskolában

9/09/2024 15:02

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Narancs információi szerint az elmúlt hetekben háromról nyolcra növekedett azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek a sérelmére elkövetett bántalmazás miatt nyomoz a kecskeméti rendőrség a Dunavecsén működő Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégiumban (EGYMI). A tanúk valamennyien az intézmény vezetőjét nevezték meg elkövetőként.

A fizikai és lelki bántalmazásokat értelmileg akadályozott 7-16 éves gyermekek ellen követték el, amiről egymástól független vallomásokból értesültek a rendőrök – olvasható a cikkben. Az eddigi meghallgatásokon pedagógusok, a gyerekek szülei, nevelőszülei, gyámjai számoltak be sorozatosan alkalmazott fizikai erőszakról. Több gyereket is meghallgatott már a rendőrség, és a tanúk valamennyien az intézmény vezetőjét nevezték meg elkövetőként. A lap úgy tudja, van olyan bántalmazott gyermek, aki az elszenvedett erőszak miatt nem mer az iskolába járni.

A dunavecsei EGYMI élére öt éve nevezték ki az ott már hosszú ideje dolgozó L. M.-et. Kinevezését augusztus közepén további öt évre támogatta a kiskőrösi tankerület, függetlenül a júniusban indult nyomozástól. Az iskola igazgatójával szemben a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársa, az egyik bántalmazott gyermek gyámja tett feljelentést. A kunszentmiklósi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetésének gyanújával rendelt el nyomozást, amelyet a tanúkihallgatások és a beszerzett iratok alapján a kecskeméti rendőrkapitányság hatáskörébe utaltak. A bűncselekmény gyanúja kiskorú veszélyeztetéséről átminősült közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettére.

A tankerület azt közölte a Magyar Naranccsal, hogy az iskola vezetőjének megbízása 2029. augusztus 15-ig tart, munkája folytatásával mind a fenntartó, mind pedig a nevelőtestület egyetértett. „Az ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban, úgy tudjuk, hogy az ügyben bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható személy nincs. Amennyiben ez megtörténik, a Tankerületi Központ a hatályos jogszabályok alapján fog eljárni és megteszi a szükséges intézkedéseket.” Maga az intézményvezető bosszúhadjárat részének tekinti az ügyet: „Az ellenem folyó eljárás egy jelenleg is nálunk dolgozó kollégám bosszúhadjáratának az eredménye.”

A lap információi szerint több mint nyolc bántalmazott gyermek van, várható, hogy a nyomozás során újabb sértettek, illetve felnőtt képviselőik jelentkeznek.

A Narancs.hu szombaton egy másik cikkében arról írt, hogy L. M., az értelmileg akadályozott diákokkal foglalkozó iskola vezetője jóban volt Bese Gergővel, neki köszönhetően lett a helyi katolikusok világi elnöke és szervezte a dunavecsei katolikus bált. A nyilvánosság előtt az LMBTQ-mozgalom ellen többször megnyilvánuló, a miniszterelnök irodáját és a Megafont is felszentelő Beséről a Válasz Online írta meg pénteken, hogy a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, amely szerint a dunavecsei plébános melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal.