„Támogassa
A lényeg

Magyar Péter nem küldene fegyvereket Ukrajnába – nyilatkozta egy lengyel lapnak

6/05/2024 14:17

| Szerző: Klubrádió

Amit most Orbán csinál, az hatástalan ellenem – nyilatkozata Magyar Péter a Rzeczpospolita c. lengyel újságnak.

A lap kiemeli, hogy Magyar a hétvégén a Fidesz egyik szimbolikus erősségének számító Debrecenbe tudott tízezres tömegrendezvényt szervezni, mivel a helyieket felháborította a rájuk kényszerített akkugyár. Magyar Péter a jelenlegi helyzetéről és a miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról azt mondta, hogy Orbán Viktor 2000 embert állított rá: az ügynökeit. De nem olyan ostobák, hogy megöljék, hiszen akkor forradalom törne ki Magyarországon. A lengyel lapnak azt is elárulta, az 1998-as Orbánhoz szeretne visszatérni, azokhoz az időkhöz, amikor a gazdaság remekül fejlődött, és semmi sem fenyegette a demokráciát.

Magyar Péter továbbá említést tett a közelgő EP-választásokról is: úgy véli, Orbán Viktor már tudja, hogy elveszítette az emberek bizalmát, bár ezt a június 9-i EP-választás eredményének még igazolnia kell.

A Tisza Párt alelnöke azt is hozzátette: az oroszoknak ki kellene vonulniuk a Krímből és Donbaszból. Véleménye szerint Orbán megközelítése ezen a téren teljesen eltér a többi uniós országétól, de bizonyos értelemben igaza van, mert nem Magyarország fog dönteni arról, milyen lesz ez a béke, hiszen kis ország vagyunk.

Arra a kérdésre, hogy küldene-e fegyvereket Ukrajnába egyértelmű nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy "200 ezres magyar kisebbség él Kárpátalján. Ezt a térséget Oroszország nem bombázta. Nem akarjuk kockára tenni az életüket." Magyar Péter ezek után arról beszélt, hogy a tíz éven át tartó fideszes agymosás miatt nem folytathat nyíltan oroszellenes politikát, ugyanis ha elkezdene rosszakat mondani Oroszországról, azonnal elveszítené minden támogatottságát. Mindig is harcolt az oroszok ellen, de ez a propaganda jelentősen megváltoztatta a magyarok hozzáállását. És ezt nem tudja egy vagy két év alatt visszacsinálni.