„Zajlik
A lényeg

Magyar Péter: Orbán Balázs megalázta sok ezer magyar szabadságharcos emlékét, mennie kell

26/09/2024 14:54

| Szerző: Klubrádió

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint Orbán Balázs mondatai azt jelentik, hogy "az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak". Reakciók.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandineren Kohán Mátyással együtt vezetett műsorában azt mondta: „Pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert '56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Erre sorra jöttek a politikusi reakciók. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a hírt elsőként megíró 444-nél kommentelt a Facebookon, így:

„Egészen felháborító mondatok, amellyel a XX. századi magyar történelem legfényesebben csillogó 13 napját sikerült az aljas napi propaganda kommunikáció oltárán feláldozni. Ezekkel a mondatokkal Orbán Balázs megalázta a sok ezer magyar szabadságharcos emlékét, akik közül sok százan - ellentétben Orbán Balázzsal - az életüket is hajlandóak voltak feláldozni a hazájuk szabadságáért és függetlenségéért.

Orbán Balázs ezen mondataival lábbal tiporta a magyar alkotmányosság és függetlenség alapjait is.

Ilyen ember nem tölthet be közhivatalt a magyar miniszterelnök mellett, távoznia kell még október 23. előtt.”

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is reagált, videóüzenetében azt mondta, szerinte Orbán Viktor legközelebbi munkatársának kijelentése azt jelenti, hogy „az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak”. A DK elnöke úgy fogalmazott: a kormány az oroszok csatlósának tekinti az országot, és feladta a szuverenitását.

A Momentum elnöke, Tompos Márton egy velős mondattal fejezte ki véleményét: „És ezek a senkiházi ruszkibérencek tartják magukat a Pesti Srácok örököseinek…”.

Ungár Péter, az LMP társelnöke közleményében azt írta: „Valaki, aki magát a nemzeti oldal képviselőjének tartja ilyet nem állíthat. Minden országnak joga van megvédeni a területét ha támadás éri - így Magyarországnak is. Az egészen döbbenetes, hogy ezt pont egy állítólag patrióta politikus tagadja meg.

Felmerül a kérdés: hány megyét, várost, települést adna át Orbán Balázs egy agresszornak? Számoljon be, pontosan mennyi magyar területet tart feláldozhatónak, a miniszterelnök pedig adjon választ, egyetért-e Orbán Balázs szavaival!”

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)