„Köszönjük,
A lényeg

Már nem feltétel sem a büntetlen előélet, sem a magyar állampolgárság ahhoz, hogy valaki belépjen a Magyar Honvédségbe

4/07/2024 17:28

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Már nem feltétel sem a büntetlen előélet, sem a magyar állampolgárság ahhoz, hogy valaki belépjen a Magyar Honvédségbe – derül ki a legújabb ezzel kapcsolatos kormányrendeletből. A Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára írásban válaszolt Novák Előd parlamenti képviselő kérdésére, aki a módosítás tisztázását kérte. Vargha Tamás, a tárca politikai államtitkára úgy reagált, hogy "megnyitják a kaput mindazok számára, akik az állományba vételi kritériumoknak megfelelnek". 

Ez maga a honvédség rombolása - így reagált a Klubrádiónak Vadai Ágnes, a Honvédelmi és Rendészeti bizottság alelnöke dk-s politikus.  Szerinte ha bárki lehet Magyarországon katona, akkor az már nem a Magyar Honvédség lesz, hanem a Fidesz zsoldoshadserege. 

2024. július 04. A lényeg (2024.07.04.) Vadai Ágnes a Honvédségről
00:46
00:00

A mostani szabályozás a zsoldos hadsereg irányába tart - mondta Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is a Klubrádiónak. Kiemelte: az intézkedésekből egyértelmű, hogy a kormány bármit megtesz, hogy növelje a létszámot. 

2024. július 04. A lényeg (2024.07.04.) Juhász Ferenc a Honvédségről
00:59
00:00

A Honvédelmi Minisztérium is megerősítette, hogy hivatásos katonák végzik majd a középiskolások ingyenes jogosítványszerzésének gyakorlati képzését szeptembertől. A közleményük szerint folyamatban van egy úgynevezett pilot program keretében a képzés, ami várhatóan augusztusban zárul.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter szerint illúziót kelt a kormány azzal, hogy minden középiskolásnak lesz jogosítványa. Úgy véli, ennek túl nagy a költsége, ezért arra számít, hogy csak katonai középiskolák vagy a Magyar Honvédség számára képzett intézmények diákjai kapnak rá lehetőséget.

2024. július 04. A lényeg (2024.07.04.) Juhász Ferenc a katona oktatókról
00:57
00:00