„Klubrádió
A lényeg

Medián: A Mi Hazánk feljött a második helyre a Fidesz mögé

11/05/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió

A Fideszre már 57 százalék szavazna egy esetleges, közeljövőben megtartandó választáson, a szélsőjobboldali Mi Hazánk a második, amelyre 9 százaléknyian voksolnának – olvasható a Medián legfrissebb felmérésében, amely a HVG360-on jelent meg. A választani tudók 8 százaléka támogatja a DK-t, 7 a Momentumot. Az adatok szerint már többségben vannak azok, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok.

A HVG számára készített Medián-felmérés egyik fő tanulsága, hogy most is érvényesül a választás után a győzteshez húzás: a válaszadók 54 százaléka mondta magát Fidesz–KDNP-szavazónak (a tényleges hazai listás arány 52 százalék volt), 34 százalék ellenzékinek (a valóságban 36 százalék), és a tényleges 6-tal szemben 8 százalék állította, hogy az ő voksai is hozzájárultak a Mi Hazánk parlamentbe jutásához.

Sőt, egy esetleges, "közeljövőben megtartandó" választáson még nagyobbat nyerne a Fidesz a közvélemény-kutató adatai szerint: a választani tudók 57 százaléka szavazna a kormánypártra. Majd a felmérés talán legmeglepőbb eredménye következik: az 5,88-os listás eredményéhez képest már 9 százalék választaná a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalmat. 

A Medián elemzésében megjegyzi, hogy ez a jelenség nagyon hasonló ahhoz, amit a Jobbik 2009-es európai parlamenti választáson elért eredménye után lehetett tapasztalni: azok a támogatói, akik korábban még nem igazán érezték szalonképesnek a pártot, már a felmérésekben is felvállalják szimpátiájukat.

Így a Mi Hazánk a teljes népességen belül és a biztos szavazóknál is megelőzi a DK-t és a Momentumot (előbbit a választani tudók 8, utóbbit 7 százaléka támogatja), feljött a második helyre. Persze a HVG360-on olvasható cikkben is hozzáteszik, hogy ezek hibahatáron belüli különbségek.

A felmérésből az is kiderül, hogy a Momentum gyermeket váró és emiatt nemsokára leköszönő elnöke, Donáth Anna a legnépszerűbb ellenzéki politikus, őt követi Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője. Visszatérve a Mi Hazánkra: arra eddig még soha nem volt példa, hogy egy magát ellenzékiként pozicionáló politikus számottevően kedveltebb legyen a kormánypárti, mint az ellenzéki oldalon, márpedig Toroczkai Lászlóval, a radikális párt elnökével ez a helyzet: az ellenzékiek 14, a kormánypártiak 53 százaléka szimpatizál vele.

A kutatásból kiderül az is, hogy a teljes lakosságban kisebbségből (44 százalék) többségbe (54 százalék) kerültek azok, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”, és minden második szavazópolgár, illetve minden harmadik párt nélküli, „bizonytalan” válaszadó is inkább reményekkel, mint aggodalommal tekint a jövőbe.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)