„Köszönjük,
A lényeg

Még a per előtt kifizetette a pedagógusokat a tankerület

2/07/2024 10:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Tizenhárom pedagógus beperelte a tankerületet a kifizetetlen túlmunkák miatt, már a tárgyalás előtt megkapták a pénzt.

13 pedagógus indított pert a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen a kifizetetlen többletmunkák miatt, a tankerület már a tárgyalás előtt kifizette a tanárok által követelt pénzt – írja a Népszava.

A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért járó díjakért pereltek, három évre visszamenőleg. A Népszavának nyilatkozott az egyik tanár, aki azt mondta: fejenként 80-100 ezer forintos tartozásról volt szó. Szerinte a tankerület vezetése miután átvette a keresetlevelet, nagyon együttműködően reagált, így tudtak peren kívül megegyezni.

"Nem is a pénz, hanem az elv miatt vállaltuk a bírósági eljárást, mert bármekkora összegekről is beszélünk, az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat" – mondta a tanár.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta: az elmúlt években már több hasonló pert is nyertek tanárok. Általában a perköltség magasabb volt, mint a tanároknak kifizetett összeg, így a tankerületnek is célszerűbb megállapodásra törekedni.

"Tanárok, tessék indítani a pereket, nyerünk! Rengeteg per van folyamatban - mondta a Klubrádiónak Nagy Erzsébet, a PSZ országos választmányi tagja. - Nálunk a három ügyvédi iroda folyamatosan foglalkozik ezekkel az ügyekkel, és aki szakszervezeti tag, annak csak annyi munkájába kerül az egész, hogy összeszedi ezeket a többletmunkákat, és elküldi nekünk." 2018-ban indította a PSZ ezt a bizonyos Ne dolgozz ingyen kampányukat, és az erre épülő oldalt, a ne dolgozz ingyen.hu-t