„Köszönjük,
A lényeg

Még mindig nem elég tiszta a Szajna vize az olimpiai versenyek lebonyolításához

29/06/2024 08:47

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Kevesebb mint egy hónappal a párizsi olimpia előtt még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy otthont adhasson az ötkarikás versenyeknek – írja a 24.hu.

A folyó vízminőségét negatívan befolyásolják a kedvezőtlen hidrológiai feltételek, az esőzések, a megnövekedett folyási sebesség, a kevés napsugárzás, a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet és a felszíni szennyeződések. A kórokozók mennyisége jelenleg túl magas a vízben.

Párizs térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyíltvízi úszóversenyeket a folyóban a metropolis nevezetességei mentén rendezhessék meg. A magas vízállás és a megnövekedett folyási sebesség a nyitóünnepséget is veszélyeztetheti, mivel felborulhat a ceremónia menetrendje, ha július 26-án a mintegy 160 hajó túl gyorsan szállítja el a sportolókat.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere egy hete bejelentette, hogy a július 15-vel kezdődő héten bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában.