„Zajlik
A lényeg

Még senkinek nem kegyelmezett Sulyok Tamás

16/10/2024 06:39

| Szerző: Klubrádió

Már 377 kegyelmi kérvényt kapott a köztársasági elnök hivatalba lépése óta, kivétel nélkül mindet elutasította - derül ki a Sándor-Palota adataiból.

Az Index azért fordult az elnöki hivatalhoz, mert a kegyelmi ügyek statisztikáit eddig az Igazságügyi Minisztérium kezelte, ám mivel a módosítás óta a tárca vezetőjének nem kell ellenjegyeznie a döntéseket, ez a feladat átkerült a Sándor-palotához, akik fel is vitték az adatokat a honlapjukra.

Ebből kiderül, hogy Sulyok Tamás hivatalba lépése óta összesen 377 kérvényt kapott, 370-et az igazságügyi miniszter előterjesztése alapján, hetet pedig a legfőbb ügyész előterjesztésében. Az államfő kivétel nélkül mindet elutasította. Az új statisztikai adatok között az is szerepel, hogy az Alaptörvény módosításának megfelelően hány ügyet utasított el az államfő. Ezek szerint kilencen próbálkoztak kegyelmet kérni olyan ügyben, amelyben kiskorúak ellen követtek el bűncselekményeket.

A statisztika július 31-ig szól, így a portál rákérdezett, mi történt az azóta eltelt csaknem két hónapban. A Sándor-palota közölte: a köztársasági elnök 2024. július 31. óta nem döntött kegyelmi ügyben.

Sulyok Tamás március 5-én lépett hivatalába, miután az előző államfő, Novák Katalin egy olyan ügyben adott kegyelmet egy nevelőotthon igazgatóhelyettesének, amely széles társadalmi felháborodást váltott ki. A botrány Novák lemondásához vezetett. Novák Katalin bőkezűen adott kegyelmeket hivatali ideje alatt. A legtöbbet 2023-ban adta, ekkor összesen 40 kérelmezőt részesített kegyelemben. Ezután módosították az Alaptörvényt, amelybe bekerült, hogy mostantól a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.

(Index)