„Zajlik
A lényeg

Megadja magát Brüsszelnek a magyar kormány

1/10/2024 15:06

| Szerző: Klubrádió

Meghajlik Brüsszel elvárása előtt a kormány, hogy ne veszítsék el az egyetemek az Erasmus-programban való részvétel lehetőségét – számol be a 24.hu.

A portál cikke szerint a kormány olyan szabályokat készül hozni, mely szerint nem tölthetnének be kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tagságot az egyetemi alapítványokban: a kormánytagok, az államtitkárok, a miniszterelnök politikai igazgatója és a nemzetbiztonsági főtanácsadója, a kormánybiztosok, miniszteri biztosok, a helyettes államtitkárok, kormányzati főhivatalok és a központi hivatalok vezetői és helyettesei, kormányhivatal főigazgatója, igazgatója, a Nemzeti Fejlesztési Központ főigazgatója és igazgatói, járási hivatalvezetők és helyettesei, főosztályvezetők és osztályvezetők. Emellett a kinevezettek nem maradhatnának életük végéig a tisztségekben.

Ez anyagilag is fájdalmas lehet számukra, mert a tiszteletdíjak jellemzően az egymillió forintot is meghaladják a vagyonkezelő alapítványokban.

Ráadásul az összeférhetetlenséget nem elég a kinevezéskor megszüntetni, legalább egy évnek el kell telnie, hogy kinevezhető legyen kurátornak vagy fb-tagnak, aki a fent felsoroltak tisztségek valamelyikét betöltötte. Az összeférhetetlenségi szabályok az egyetemi alapítványok által alapított gazdasági társaságokra is kiterjednek majd.

A kormány tavaly már próbált tűzoltást végezni azzal, hogy távozásra szólították fel az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban és felügyelőbizottságaiban ülő kormányzati tisztviselőket. Voltak, akik ennek eleget tettek, voltak, akik inkább a kormányzati pozíciójukról mondtak le, Szili Katalin volt MSZP-s politikus pedig meghekkelte az intézkedést.

(24.hu)