„Zajlik
A lényeg

Megérkezett a Milton hurrikán: kétmillió otthonban nincs áram

10/10/2024 06:42

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Kettes erősségűvé sorolták át, de így is szélsőséges szeleket és villámárvizeket hozhat Floridában. Az államban több tornádó is lecsapott, amelyeknek halálos áldozatai is vannak.

A floridai Siesta Key környékén ért partot a Milton hurrikán Floridában, hármas kategóriájú viharként érkezett, azóta veszített valamennyit az erejéből, így kettes erősségűvé sorolták át, de így is rendkívül szélsőséges szelekre és az állam középső részén villámárvizekre figyelmeztettek a meteorológusok.

A hatóságok megerősítették, hogy St. Lucie megyében, az állam keleti partján, ahol több tornádó is pusztított már halálos áldozatok is vannak, ugyanakkor egyelőre nem közölték, hányan vesztették életüket – számolt be a BBC.

Keith Pearson, megyei seriff elmondta, a tornádók a semmiből jelentek meg, megelőzve a hurrikán teljes megérkezését. Megjegyezte, hogy a szakértők meg tudják jósolni, hogy a hurrikánok hol érnek partot, de azt nem, hogy egy tornádó hol csap le. „Egy tornádó esetében ezt nem lehet tudni. Majdnem olyan, mintha egy bombát dobnának le bárhol és bármikor”. Hozzátette, hogy már túl késő volt evakuálni.

A Milton következtében több mint 2 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül az államban. Több lakos tett közzé videókat a közösségi médiában arról, ahogy a teljes környéke elsötétül.

Az Atlanta First News csatornáján élőben lehet követni a hurrikán mozgását.