„Zajlik
A lényeg

Meghalt Fekete György

15/04/2020 17:00

| Szerzők: MTIKLubrádióMMA

Életének 88. évében elhunyt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke.

Meghalt Fekete György, a nemzet művésze, az MMA tiszteletbeli
Fekete György - a felvétel 2018. november 5-én készült a Pesti Vigadóban. MTI/Szigetváry Zsolt.
 

Szerdán meghalt Fekete György,– közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek 2011-től elnöke, majd 2017-től tiszteletbeli elnöke volt.

A belsőépítész, iparművész Fekete György már a nyolcvanas éveken országosan ismertté vált ízlésről, kultúráról szóló televíziós sorozatával, majd a rendszerváltás előtt, 1988-ban az MDF-ben kezdett politizálni. Miután a párt megnyerte az első szabad választásokat, az Antall-kormány megalakulása után, 1990-től 1994-ig a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes kulturális államtitkára volt. Ebbéli minőségében alapítója, illetve 1994 júniusáig elsõ elnöke a Nemzeti Kulturális Alapnak.

Antall József halála után behívták az Országgyűlésbe. 1994-ben a XII. kerületi egyéni választókerületben szerzett egyéni mandátumot. 1995-ben kilépett az MDF-ból, és annak frakciójából is, majd egy évi független képviselőség után 1996-ban belépett a Kereszténydemokrata Néppártba (KDNP). 1998-ban nem szerzett mandátumot. 1997 és 2001 között a KDNP alelnöke volt.

Közéleti pályájának következő nagy szakasza 2010 után következett a Fidesz-KDNP újabb kormányra kerülésével. Ezt követően a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökeként a magyar kulturális élet legbefolyásosabb szereplői közé került. Politikusi tevékenysége, valamint a hatalom által a kultúra csúcsintézményének szánt MMA szerepe, hatása a kulturális életre, folyamatosan és erősen vitatott volt a magyar közéletben.